Ziua de lucru ar putea fi mai flexibilă. Angajații își pot gestiona programul de lucru cum îi avantajează! Germania ia în considerare renunțarea la limita de 8 ore de muncă pe zi. In favoarea unei reglementări săptămânale mai flexibile. Reforma propusă de CDU și SPD urmărește să ofere angajaților mai multă libertate în organizarea programului. Ridică însă și semne de întrebare privind riscurile de suprasolicitare.
Germania ia în calcul o schimbare majoră în legislația muncii, care ar putea elimina limita de opt ore de lucru pe zi, în favoarea unei limite săptămânale.
Ziua de lucru ar putea fi mai flexibilă. Angajații își pot gestiona programul de lucru cum îi avantajează!
Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și Partidul Social-Democrat (SPD) propun o reformă ce urmărește să ofere angajaților mai multă flexibilitate și un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală.
CITEȘTE ȘI: A intrat în plin cu mașina, într-o căruță! Un bărbat din atelaj a murit pe loc!
Proiectul prevede ca în locul actualei reguli de maximum 8 ore de muncă zilnic, cu posibilitatea de prelungire la 10 ore în situații speciale, angajații să aibă libertatea de a-și gestiona cele 40 de ore săptămânale, în funcție de preferințe sau nevoi. Astfel, o persoană ar putea lucra, de exemplu, câte 10 ore de luni până joi și să își ia liber vinerea, prelungindu-și weekendul.
Trucul folosit de cinci români pentru a scăpa de concediere. Au fost acuzați de fraudă
„Să muncești din greu timp de trei zile pe săptămână și apoi să îți iei restul de zile libere. Asta ar trebui să fie posibil în curând, cel puțin în teorie”. Relatează BILD, care citează surse guvernamentale implicate în discuțiile despre reformă.
CITEȘTE ȘI: O femeie i-a schimbat viața! ”Am ajuns florist!” Așa cum l-a creat femeia care l-a făcut ce e acum!
Specialiștii în piața muncii susțin că ideea vine cu avantaje semnificative. Dar și cu riscuri care nu trebuie ignorate. Enzo Weber, expert în cadrul Institutului pentru Cercetarea Ocupațională, afirmă că „angajații ar câștiga o libertate suplimentară”. Însă avertizează că sănătatea trebuie să rămână prioritară. „Lucrul peste 10 ore pe zi nu ar trebui să devină o normă. Studiile arată că acest lucru dăunează performanței și sănătății.”
CITEȘTE ȘI: ”Drumul Oaselor”, redat circulației. Drumul județean are o poveste destul de sinistră!
Și Livia Merla, avocată specializată în dreptul muncii, este de părere că tentația unei săptămâni de lucru concentrate poate deveni contraproductivă. „Deși ideea pare atractivă, prea multe ore într-o zi pot fi contraproductive. Munca trebuie să rămână eficientă.”
CITEȘTE ȘI: Polițiștii nu mai iau șpagă? DGA spune că NU! Body-cam-ul e OCHIUL vigilent!
Un alt pericol semnalat de specialiști este riscul ca noua flexibilitate să se transforme într-o presiune invizibilă asupra angajaților. În lipsa unei planificări riguroase și a unei implicări reale din partea angajatorilor, modelul săptămânal ar putea favoriza munca în exces. Fără ca angajații să beneficieze cu adevărat de mai mult timp liber.
CITEȘTE ȘI. A apărut cea de-a treia bifă la WhatsApp. Ce semnificație nouă aduce utilizatorilor acestei aplicații extrem de folosită pe tot globul
Deocamdată, reforma se află în stadiul de consultări, dar dacă va fi implementată, ar putea marca o schimbare profundă în modelul de muncă din Germania, scrie publicația germană Bild. Sursa: romaniatv.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.