Trecem la ora de vară! Vom dormi o oră mai puțin, în noaptea când se va schimba ora! Sunt însă și beneficii. În câteva zile, vom trece la ora de vară. Trecerea ne face să dormim o oră mai puțin. Însă, ne vom putea bucura de mai multă lumină pe parcursul zilei.
Iată cum ne influențează viața de zi cu zi și ce trebuie să știi pentru a te adapta mai ușor la noul program.
Efectele schimbării orei pot fi resimțite atât la nivel personal – prin modificarea obiceiurilor de somn și de muncă – cât și la scară mai largă, având implicații economice și sociale.
Descoperă când trecem la ora de vară 2025 în România, de ce e importantă această schimbare și cum îți poate influența sănătatea, programul și banii.
Trecem la ora de vară! Vom dormi o oră mai puțin, în noaptea când se va schimba ora! Sunt însă și beneficii
În 2025, această schimbare va avea loc în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie, la ora 03:00, când ceasurile vor fi date înainte, devenind ora 04:00.
CITEȘTE ȘI. Vrei să slăbești rapid și frumos. Iată câteva aspecte simple de care trebuie să ții seama!
Pierdem, așadar, o oră de somn, dar ne bucurăm de mai multă lumină pe parcursul zilei. De asemenea, în noaptea de sâmbătă, 25 octombrie, spre duminică, 26 octombrie, la ora 04:00, ceasurile vor fi date înapoi la 03:00 și vom trece la ora de iarnă, conform calendar-center.ro.
Este important de reținut că, deși aceste date sunt stabilite oficial, ocazional pot apărea discuții privind schimbări legislative la nivel european.
CITEȘTE ȘI. HoReCa în colaps! Lipsa de personal calificat îi pune în dificultate pe cei din industria hotelieră!
Până în prezent, nu s-a ajuns la un consens final pentru renunțarea la sistemul de oră de vară/ iarnă, astfel că România continuă să aplice această practică.
Scopul principal al trecerii la ora de vară este de a profita la maximum de lumina naturală a soarelui. Ideea a fost inițial propusă și implementată pentru a reduce dependența de iluminatul artificial, mai ales în contextul industrial și economic al secolului XX. Cu cât petrecem mai mult timp în lumina naturală, cu atât folosim mai puțină electricitate pentru a ne ilumina locuințele, birourile și alte spații de activitate, conform Oraexactă.eu.
CITEȘTE ȘI. Insula din America unde se întâmplă totul ca în Rusia. A făcut parte dintr-o campanie militară spectaculoasă
Adesea, oamenii se întreabă dacă ceasurile „se dau înainte sau înapoi“. Pentru a reține mai ușor, există o formulă populară în limba engleză, care spune „Spring forward, Fall back“, adică primăvara dăm ceasurile înainte, iar toamna înapoi. În cazul anului 2025:
La ora de vară (primăvară, 30 martie 2025): Ceasurile se dau înainte. Astfel, la ora 03:00, devine ora 04:00.
La ora de iarnă (toamnă, 26 octombrie 2025): Ceasurile se dau înapoi. Astfel, la ora 04:00, devine 03:00.
CITEȘTE ȘI: Trucuri simple de care nu știai. Cum scapi rapid de sarea din brânză fără a-i elimina gustul. Totul se vinde la preț de ocnă
Schimbarea orei, cunoscută și sub denumirea de „ora de vară” și „ora de iarnă”, este o practică adoptată în multe țări pentru a valorifica mai bine lumina naturală pe parcursul zilei. Această ajustare a ceasurilor are scopuri economice, sociale și legate de eficiența energetică.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.