Transportatorii puși în dificultate! Granițe închise chiar și pentru tranzit! Țară considerată ”neprietenoasă”! Transportatorii auto de mărfuri din Republica Moldova s-au trezit într-o situație fără precedent. Acestora le-a fost interzis accesul pe teritoriul Rusiei, inclusiv pentru tranzit. Decizia vine în urma unui decret semnat de Guvernul Federației Ruse. Restricțiile impuse vor afecta și companiile transnistrene, care depind de vama moldovenească pentru export.
Republica Moldova a fost inclusă oficial pe lista țărilor considerate „neprietenoase” de către Rusia. Ca urmare, începând de astăzi, 28 martie, transportatorii moldoveni nu mai pot intra pe teritoriul rus, nici măcar pentru tranzit. Singura opțiune rămasă este livrarea mărfurilor în zona de frontieră a Federației Ruse.
Transportatorii puși în dificultate! Granițe închise chiar și pentru tranzit! Țară considerată ”neprietenoasă”!
O altă schimbare majoră vizează lista mărfurilor exceptate de la restricții, care va fi și mai limitată începând cu 26 aprilie. Atunci, Rusia va elimina de pe această listă băuturile alcoolice, produsele din tutun și cele pe bază de cacao. Astfel, importul acestora va fi posibil doar prin operațiuni de reatașare sau reîncărcare la graniță.
CITEȘTE ȘI: U.E îndeamnă cetățenii să facă provizii în caz de război și boli mortale. Ce alimente trebuie să avem în cămară pentru zile negre
Interdicția pentru transportatorii de mărfuri de a intra în Rusia a fost impusă pe 10 octombrie 2022, ca măsură de retaliere la sancțiunile aplicate împotriva Rusiei. Inițial, aceasta viza doar companiile de transport din Uniunea Europeană, Regatul Unit, Norvegia și Ucraina, conform evz.ro.
Transportatorii din țările „neprietenoase” pot transporta doar un număr limitat de mărfuri prin teritoriul Rusiei, acestea fiind incluse într-o listă de excepții. Totuși, această listă este revizuită frecvent și, dacă la început conținea 58 de articole, acum a fost redusă la doar 29 de categorii de produse.
CITEȘTE ȘI. Revenire în forță în perioada comunistă. Ce se întâmplă cu tarifele la energia electrică
Înainte de această interdicție, transportul de mărfuri între cele două țări era deja afectat de lipsa permiselor de tranzit. În 2024, Moldova a primit doar 4.000 de permise din cele 12.000 solicitate, iar pentru 2025 nu a primit niciunul.
În ianuarie, mai multe camioane moldovenești au fost reținute la granița rusă, sub pretextul lipsei unor documente valabile. Deși Republica Moldova a încercat să invoce acordurile bilaterale, Moscova a ignorat solicitările. Argumentând că transportatorii ruși nu beneficiază de aceleași drepturi pe teritoriul Republicii Moldova din anul 2022.
CITEȘTE ȘI: Află ce categorie de pensionari va beneficia de o creștere a veniturilor din aprilie!
Anterior, transporturile dintre Rusia și Moldova treceau prin Ucraina, însă din 2022 acest traseu nu mai este posibil. Pentru a ajunge în Rusia, transportatorii moldoveni sunt nevoiți să ocolească prin țările UE, precum Polonia, Slovacia, Ungaria și România. Totuși, transportatorii ruși nu au permisiunea de a tranzita această rută.
În acest moment, transportatorii moldoveni sunt prinși într-un impas. Iar soluțiile pe termen scurt par limitate.
Antarctica își dezvăluie secretele ascunse sub gheață. Ecosistem unic descoperit sub un aisberg dislocat
Din cauza restricțiilor și a lipsei permiselor, transportatorii moldoveni trebuie să găsească rute alternative. Aceștia vor fi nevoiți să ocolească Rusia pentru a ajunge în țări precum Kazahstan, Armenia, Turkmenistan și Uzbekistan.
Lipsa accesului în Rusia obligă transportatorii să caute rute ocolitoare. Opțiuni fiind prin Uniunea Europeană, Belarus, Turcia sau chiar Marea Neagră. Însă toate aceste variante vin cu un preț greu de suportat: costuri mai mari, timp de livrare extins și riscuri logistice sporite.
Peștera Urșilor, cea mai frumoasă peșteră din România, a fost scanată 3D și va putea fi vizitată virtual
Totodată, restricțiile recente impuse de Rusia asupra Republicii Moldova vor avea un impact semnificativ și asupra companiilor din regiunea transnistreană. Acestea depind de vama Republicii Moldova pentru a-și expedia produsele în afaceri internaționale. Firmele transnistrene trebuie să fie înregistrate la autoritățile moldovenești pentru a putea exporta. În plus, produsele lor sunt comercializate peste hotare sub eticheta „Fabricat în Moldova”.
CITEȘTE ȘI: Tragedie fără margini. Au plecat în vacanță cu familia și s-au întors distruși de durere. Poliția a intrat pe fir
De menționat că în ultimele două decenii, producătorii moldoveni au fost supuși mai multor restricții de către Federația Rusă. De asemenea, autoritățile de la Chișinău nu au oferit deocamdată un răspuns oficial cu privire la această interdicție.
Sursa: https://evz.ro/.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.