Toate centrele din România care primesc telefoanele vechi. Unde le poți găsi și câți bani câștigi la predare. Iată cum poți să reciclezi un telefon vechi și de ce este atât de important să faci acest lucru.
De ce să reciclezi telefoanele vechi
Telefoanele mobile conțin metale grele (precum nichel, cadmiu, litiu) și alte substanțe toxice (în baterii și circuite). Dacă sunt aruncate la gunoi sau, mai rău, în natură, aceste materiale pot polua solul, apa și aerul. Prin reciclare, elementele periculoase sunt tratate în condiții sigure. Acestea eliminând riscurile pentru sănătatea oamenilor și pentru mediul înconjurător.
CITEȘTE ȘI: Când se schimbă ora de vară 2025? România se pregătește să treacă la ora de vară. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră în această lună
Puțini știu că într-un telefon mobil se găsesc metale prețioase precum aur, argint, cupru și paladiu. Bateriile conțin și ele elemente critice, precum litiu și cobalt. Toate aceste materiale pot fi extrase și reutilizate în fabricarea de noi produse, micșorând nevoia de a exploata noi resurse naturale. Se spune chiar că “telefonul vechi” e un fel de mină urbană. Adică 10.000 de telefoane reciclate pot furniza o cantitate substanțială de aur, argint și alte metale. Evitând astfel mineritul invaziv și reducând consumul de energie și apă.
Cum să reciclezi telefoanele vechi în mod corect
1. În magazinele specializate
Multe magazine mari de profil (precum Altex, Media Galaxy, Flanco) și operatori de telefonie mobilă (Orange, Vodafone, Telekom, Digi) acceptă telefoane vechi spre reciclare. Există două modalități comune:
CITEȘTE ȘI: Busuiocul și influențele lui! Este bine să îl avem în case, aduce noroc și bunăstare! În luna martie este bine să fie în toate casele
- Principiul “unu la unu”: la cumpărarea unui telefon nou, magazinul este obligat prin lege să primească un telefon vechi de același tip (sau echivalent).
- Colectarea DEEE de mici dimensiuni: retailerii cu suprafață peste 400 mp trebuie să asigure, gratuit, colectarea telefoanelor și a altor electronice mici, chiar și fără să cumperi ceva.
Toate centrele din România care primesc telefoanele vechi. Unde le poți găsi și câți bani câștigi la predare
Unele companii oferă și beneficii suplimentare, cum ar fi reduceri sau vouchere la achiziția unui device nou în schimbul telefonului vechi. Spre exemplu, operatorul Orange derulează programul “Re” (de economie circulară), în care fiecare telefon colectat este fie recondiționat, fie reciclat în siguranță.
2. Du-l la centre de colectare specializate
Dacă nu intenționezi să îți cumperi un telefon nou, poți duce telefonul la un centru de colectare a deșeurilor electronice (DEEE). Unele sunt operate de autoritățile locale sau de organizații de profil, precum Ecotic, RoRec ori partenerii lor. De exemplu, Asociația RoRec organizează campanii periodice de colectare și oferă un TelVerde (0800.444.800) prin care poți solicita ridicarea DEEE-urilor de acasă (gratuit, în special pentru aparate voluminoase).
3. Donează sau reutilizează telefonul funcțional
Dacă telefonul tău încă merge, îl poți oferi cuiva care are nevoie, în loc să-l lași să zacă într-un sertar. Organizații de caritate precum Asociația SamuSocial din București acceptă donații de telefoane mobile funcționale pentru persoanele nevoiașe. Unele ONG-uri (de exemplu, Ateliere Fără Frontiere) recondiționează echipamente IT și le donează către școli sau alte instituții care au nevoie de tehnologie, scrie Hartareciclării.ro.
CITEȘTE ȘI. Mamă la 57 de ani. Carmen a dat încredere și altor femei trecute de 40 de ani. Se poate să aduci pe lume prunci sănătoși!
De asemenea, există programe de tip buy-back sau trade-in, unde primești o reducere la un telefon nou dacă predai telefonul vechi. Aceste inițiative contribuie la crearea unui circuit prin care dispozitivele încă în stare bună sunt reintroduse pe piață sau reciclate corespunzător.
Ce trebuie să faci înainte de a recicla un telefon
Înainte de a recicla un telefon, este important să urmezi câțiva pași pentru a te asigura că procesul este realizat în mod corect. În primul rând, trebuie să salvezi toate datele importante, precum contactele, fotografiile și documentele, astfel încât să nu pierzi informații esențiale. Apoi, este recomandat să scoți cartela SIM și cardul de memorie, dacă dispozitivul are unul, pentru a evita expunerea accidentală a datelor personale, conform site-ului Repowered.com.
CITEȘTE ȘI. O turistă a ajuns în spital, grav rănită după ce și-a scos capul pe fereastra unui tren pentru o fotografie inedită
Un alt pas esențial este resetarea telefonului la setările din fabrică, asigurându-te astfel că toate informațiile stocate pe dispozitiv sunt șterse definitiv. Dacă telefonul încă funcționează, poți lua în considerare posibilitatea de a-l dona sau de a-l vinde, în loc să îl trimiți direct la reciclare.
CITEȘTE ȘI. Șocant dar adevărat. O femeie declarată moartă de aproape 10 ani se bate cu pumnii în piept pentru a dovedi că trăiește
În final, este bine să te informezi despre cel mai apropiat centru de colectare sau despre magazinele de electronice care acceptă telefoane vechi pentru reciclare.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.