Șmecherie locală. O comună cu 5.500 de locuitori va avea un aquapark de aproape 30 milioane de euro. Localitatea de la țară, curajoasă la limita îndrăznelii. Este vorba despre comuna Odoreu din județul Satu Mare. Cea care se pregătește să investească nu mai puțin de 24 de milioane de euro într-un aquapark cu apă geotermală.
Proiectul, cel mai mare din istoria localității, a fost oficializat recent prin semnarea contractului de finanțare între autoritățile locale și Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene.
CITEȘTE ȘI. Amenzi de până la 12.000 lei. Românii trebuie să țină cont de această reglementare!
Din suma totală, 10 milioane de euro provin din fonduri europene nerambursabile, iar restul – adică nu mai puțin de 14 milioane de euro – vor fi acoperiți din bugetul comunei. Este o investiție care ridică întrebări justificate, având în vedere că Odoreu numără aproximativ 5.500 de locuitori, are doar o școală și trei grădinițe și se află într-o zonă în care infrastructura de bază are încă loc de îmbunătățiri.
Cea mai mare bancă din România, amendă de 5.000 de euro pentru încălcarea protecției datelor personale
Proiectul va prinde contur pe terenul unei foste ferme de animale, de-a lungul DN 19F, la doar opt kilometri de municipiul Satu Mare. Complexul va avea o capacitate de 800 de persoane, cu facilități moderne: piscine interioare și exterioare, tobogane, zone de joacă pentru copii, o clădire cu mai multe etaje și chiar o parcare acoperită cu panouri fotovoltaice. În teorie, pare o atracție turistică demnă de o stațiune consacrată.
CITEȘTE ȘI. Oportunități în săptămâna 7-13 aprilie pentru toți nativii. Cristina Demetrescu vine cu noi previziuni pentru toate zodiile!
Primarul Dumitru Pop a subliniat că este vorba despre „cel mai mare proiect al comunității”, explicând că fondurile europene obținute – 10 milioane de euro – acoperă doar o parte din costuri, iar restul de 14 milioane trebuie susținuți de comună. Asta înseamnă o responsabilitate financiară uriașă pentru o localitate mică, fără o industrie solidă care să genereze venituri constante.
„Vorbim despre un proiect foarte important al comunității noastre, cel mai mare proiect de până acum. Am reușit să obținem finanțarea de 10 milioane de euro. Zece milioane de euro este, de fapt, finanțarea nerambursabilă asigurată de Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene prin Agenția de Dezvoltare Regională Nord- Vest, noi trebuie să asigurăm cofinanțarea acestui proiect.
CITEȘTE ȘI. Românii au început să dea buluc la PECO. Cât plătesc șoferii acum pentru „un plin”, după ce benzina și motorina s-au ieftinit în România
Valoarea proiectului totală, inclusiv cofinanțarea noastră, este undeva la 24 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că la cei 10 milioane de euro pe care noi îi primim trebuie să adăugăm, teoretic, o diferență de 14 milioane de euro”, a declarat primarul Dumitru Pop. Continuarea o găsiți AICI.