Șeful pompierilor, Raed Arafat le-a cerut preoților să se roage pentru ei la slujbe în biserică. Arde devastator în toată România. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a solicitat sprijinul preoţilor din zonele rurale pentru a transmite mesaje de avertizare despre pericolul incendiilor de vegetaţie. După slujbele religioase, preoţii vor citi avertizări menite să descurajeze arderea resturilor vegetale, o practică ce a dus la sute de incendii în întreaga ţară, inclusiv în Bihor.
„Am solicitat sprijinul Bisericii pentru a transmite mesajul nostru către populaţie, pe lângă celelalte căi oficiale. Este esenţial ca oamenii să înţeleagă riscurile şi consecinţele acestor incendii”, a declarat Raed Arafat duminică, într-o conferinţă de presă.
Peste 9.500 de hectare de teren au fost afectate de incendiile de vegetație uscată și pădure, în perioada 1 ianuarie – 9 martie, anul curent, potrivit datelor deținute în dimineața zilei de 9 martie.
În urma incendiilor, o persoană a decedat (Maramureș), o altă persoană a fost rănită, suferind arsuri grave (Vâlcea). De asemenea, un pompier din cadrul ISU Caraș-Severin a suferit răni.
Șeful pompierilor, Raed Arafat le-a cerut preoților să se roage pentru ei la slujbe în biserică. Arde devastator în toată România
În ceea ce privește evoluția incendiilor din anul 2025, se remarcă o creștere alarmantă a acestora. În doar câteva zile ale lunii curente au fost afectate 4.600 hectare de teren, în timp ce pe parcursul lunii februarie au fost raportate 4.400 hectare, iar în ianuarie 650 hectare.
Având în vedere că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Maramureș și Vâlcea au aplicat, până în dimineața zilei de 9 martie, sancțiuni în valoare totală de 43.000 de lei.
Totodată, evidențiem efortul conjugat, pentru localizarea și lichidarea incendiilor, al mai multor forțe de intervenție. Ne referim la pompieri, salvamontiști, polițiști de frontieră, piloți ai Inspectoratului General de Aviație al MAI, militari și aeronave MApN, operatori ai ocoalelor silvice județene, localnici și voluntari ai serviciilor voluntare pentru situații de urgență.
Facem apel la responsabilitate și reamintim populației faptul că cetățenii dețin obligația de a respecta normele privind protecția mediului, care interzic arderea vegetației uscate.
Adoptarea unui comportament preventiv poate salva vieți și bunuri!
Consultați sursele oficiale de informare
fiipregatit.ro unde regăsiți măsurile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.