Banca Comercială Română (BCR) anunță lansarea platformei Life-Lab.ro. Este un spațiu digital dedicat profesorilor care doresc să integreze educația financiară în lecțiile lor, indiferent de disciplina predată.
Această inițiativă vine ca răspuns la nevoia tot mai mare de resurse educaționale aplicate, care să sprijine dezvoltarea competențelor financiare ale elevilor din România.
Platforma este rezultatul unui program pilot implementat în peste 12 școli din România, de-a lungul ultimilor doi ani. Având în vedere impactul pozitiv asupra profesorilor și elevilor, această inițiativă este acum extinsă la nivel național. Platforma oferind acces gratuit la resurse educaționale pentru cadrele didactice din întreaga țară.
„Life-Lab.ro este un exemplu clar despre cum facem lucrurile diferit la BCR. Încă din 2016, prin Școala de Bani, am demonstrat că educația financiară poate fi accesibilă, relevantă și aplicabilă pentru toți. Acum, cu Life-Lab.ro, extindem această viziune către profesori. Diferența o facem prin modul în care construim resurse practice. Susținem comunitatea profesorilor și creăm un impact real asupra viitoarelor generații. Profesorii au nevoie de instrumente moderne. Iar Life-Lab.ro le oferă exact suportul de care au nevoie pentru a-i pregăti pe elevi să ia decizii financiare inteligente,” spune Nicoleta Deliu-Pașol, Director Comunicare & CSR BCR.
Studiu: Ce spun profesorii și elevii implicați în LifeLab
În același timp, impactul LifeLab a fost confirmat de 85% dintre profesori, care consideră că programul și-a atins obiectivele pentru elevi. Iar 88% au remarcat un efect pozitiv și asupra cadrelor didactice. Mai mult, 83% dintre profesorii participanți în ediția a doua recomandă implementarea la nivel național.
Se lansează Life-Lab.ro – singura platformă digitală care aduce educația financiară interdisciplinară în toate școlile din România
În rândul elevilor, percepția asupra educației financiare s-a îmbunătățit semnificativ. Inițial, 62% dintre liceeni considerau că aceasta se limitează la gestionarea banilor, procent care a scăzut la 48%. Rata economisirii în rândul elevilor de gimnaziu a crescut de la 13% la 21%. Iar 78% dintre elevi își doresc să învețe să economisească. În plus, 49% dintre elevi cer o integrare mai aplicată a educației financiare în curriculum prin activități practice.
Pentru a sprijini această nevoie, BCR prin Școala de Bani lansează o platforma digitală Life-Lab.ro care pune la dispoziția profesorilor din toată țara resurse educaționale accesibile în mod gratuit.. Materialele includ noțiuni teoretice, exerciții practice și scenarii aplicate, dezvoltate în colaborare cu experți educaționali și profesori din toată țara. Resursele sunt structurate pe discipline și cicluri de învățământ, permițând astfel integrarea educației financiare într-un mod firesc și accesibil pentru elevi.
Cum pot accesa profesorii resursele LifeLab?
Pentru a beneficia de materialele educaționale, profesorii trebuie să înregistreze un cont pe platforma Life-Lab.ro și să descarce resursele relevante pentru materia lor.
Mai mult, profesorii care implementează resursele LifeLab la clasă vor avea oportunitatea de a participa la sesiuni de formare, evenimente dedicate și un concurs național care răsplătește cele mai creative moduri de integrare a educației financiare la clasă.
Concursul LifeLab Național este structurat în două categorii:
- Pentru profesorii care dezvoltă fișe educaționale
- 15 x Vouchere eMAG în valoare de 60 EUR
- Premiile vor fi acordate în iunie.
- Pentru profesorii care aplică fișele educaționale la clasă
- 40 x Vouchere eMAG în valoare de 100 EUR
- Premiile vor fi acordate câte 10 pe lună, timp de 4 luni.
Impactul LifeLab asupra educației financiare
Programul a fost testat în mai multe școli-pilot, unde a demonstrat că abordarea interdisciplinară a educației financiare crește semnificativ nivelul de conștientizare și aplicabilitate a conceptelor financiare în rândul elevilor. Elevii au început să coreleze educația financiară nu doar cu administrarea banilor, ci și cu planificarea, economisirea și luarea unor decizii informate. Profesorii au remarcat o îmbunătățire a abilităților analitice ale elevilor, aceștia devenind mai conștienți de impactul deciziilor financiare asupra viitorului lor. De asemenea, participarea la activitățile LifeLab a consolidat încrederea elevilor în capacitatea lor de a înțelege și aplica concepte financiare în viața de zi cu zi, facilitând o mai bună pregătire pentru viitorul lor economic.
Pentru mai multe informații despre LifeLab și despre modalitatea prin care profesorii pot accesa resursele educaționale, vă invităm să vizitați https://www.life-lab.ro.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.