Schimbări majore în facturile de energie! Plafonarea prețurilor pentru 2025-2026: Ce trebuie să știi pentru a nu plăti mai mult decât este necesar! Ordonanța care modifică regulile. Ce presupune plafonarea prețurilor la energie pentru perioada 1 aprilie 2025-31 martie 2026.
Ministerul Energiei a publicat proiectul Ordonanței care modifică regulile privind prețurile energiei și gazelor naturale. Asta după perioada de 1 aprilie, când expiră actualele măsuri privind schema de plafonare/compensare.
Prețurile actuale se percep la energie electrică până la 30 iunie 2025
- acordarea unor măsuri de sprijin similare cu cele incluse în Ordonanţa de urgenţă nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, cu modificările și completările ulterioare.
- Respectiv plafonarea prețurilor finale facturate și compensarea diferenței de la buget, pentru consumatorii de energie electrică, în perioada 1 aprilie 2025 – 30 iunie 2025.
Prețurile actuale se percep la gaze naturale până la 31 martie 2026
- acordarea unor măsuri de sprijin similare cu cele incluse în Ordonanţa de urgenţă nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, cu modificările și completările ulterioare.
- Respectiv plafonarea prețurilor finale facturate și compensarea diferenței de la buget, pentru consumatorii de gaze naturale, în perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026.
Structura anului școlar 2025-2026, avizată oficial. Ziua când începe școala și programul vacanțelor
În prezent, consumatorii casnici plătesc 0,68 lei/Kwh în cazul unui consum lunar de energie electrică mai mic de 100 Kwh inclusiv. Sau 0,8 lei/Kwh în cazul unui consum cuprins între 100,01 și 255 kWh.
Consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus. Iar în cazul în care consumul depășește 300 kWh/lună întreg consumul se facturează la prețul de 1,3 lei/kWh.
În ce privește gazele naturale, prețul plafonat este de 310 lei/mWh pentru consumul din perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2025.
Alte măsuri privind plafonarea prețurilor la energie
- efectuarea de plăți către furnizori în valoare de 50% din valoarea solicitată, în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de decontare. Asta în limita sumelor disponibile, urmând ca diferență de plată dintre respectiva valoare și valoarea stabilită de către autoritatea națională de reglementare să se efectueze la 10 zile de la primirea notificării din partea ANRE;
Un parlamentar maghiar sugerează că România a ”confiscat” o parte din tezaurul Ungariei. ”Unde este aurul națiunii?”
- asigurarea sumelor aferente compensaţiilor acordate prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale şi bugetul Ministerului Energiei din Fondul de Tranziţie Energetică și de la bugetul de stat;
Străini veniți la muncă în România, urcați în avion și trimiși înapoi acasă. Au fost interziși până la 5 ani în UE
- constituirea, de către furnizorii de gaze naturale/producătorii de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice în calitate de clienţi direcţi ai producătorilor de gaze naturale şi suportabilităţii preţului de către aceştia, în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor;
- stocul minim va reprezenta minimum 90% din capacitatea de înmagazinare a depozitelor subterane la nivel național. Asta conform reglementărilor Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. Continuarea o găsiți AICI.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.