România, în criză de medici. Personalul din spitale este și el pe marginea prăpastiei.
Asta după ce o ordonanță de urgență adoptată săptămâna trecută impune concedierea salariaților pensionari. Această decizie li se aplică inclusiv medicilor și riscă să creeze un blocaj imediat în spitalele cu deficit de personal.
Surse guvernamentale anunță că toate posturile pensionarilor vor fi scoase la concurs, iar detaliile vor fi lămurite printr-o nouă ordonanță.
CITEȘTE ȘI. O tânără a primit o sumă imensă de la tatăl ei. Acum bărbatul trebuie să facă demonstrații ANAF-ului despre proveniența banilor
La Spitalul de Urgență din Bârlad, 7 medici pensionari ar trebui dați afară. De fiecare dată când s-au deblocat posturile, nu s-au prezentat doctori tineri. Majoritatea preferă orașele mari.
Dr. Angelica Gramaticu, director: „Aplicarea ordonanței guvernamentale ne-ar îngreuna foarte mult continuitatea, prin neacoperirea liniilor de gardă. Sunt secții, precum anatomia patologică, unde avem doar 2 medici. Unul este pensionar. Și medicul care rămâne are dreptul la concediu de odihnă.”
CITEȘTE ȘI. ANAF pune tunurile pe darurile de la nuntă și botez. Ultimele noutăți pe care trebuie să le știe toată lumea
Ordonanța în cauză extinde interdicția de a lucra la stat după pensie și la personalul contractual, asta după ce acum câteva săptămâni o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție nu le-a mai permis funcționarilor publici să cumuleze pensia cu salariul. Mii de medici, profesori, actori, contabili, secretari, maiștri și femei de serviciu care muncesc la stat ar fi dați afară.
CITEȘTE ȘI. S-a declanșat JIHADUL. Sute de învățători, profesori, contabili și alți angajați din școlile de la Stat, rămân fără loc de muncă
Opțiunea muncii în spitalele particulare rămâne deschisă pentru medicii care vor să-și continue activitatea, primind simultan pensia. În schimb, potrivit ordonanței, nu ar mai putea profesa la stat, nici măcar în unitățile sanitare cu deficit de personal.
România, în criză de medici
Cele mai recente date ale Ministerului Sănătății arată că avem un deficit de opt mii de doctori. 92% dintre cei 73 de mii de medici care profesează în România sunt în mediul urban. Peste jumătate lucrează în București și alte 5 județe – Iași, Mureș, Cluj, Timiș și Dolj.
CITEȘTE ȘI. Performanță la locul de muncă! Asta le cere premierul Ciolacu tuturor salariaților de la stat
Restul de 36 de județe își împart așadar cealaltă jumătate a corpului medical, deși populația este mult mai mare. În aceste zone găsim cel mai frecvent medici pensionari, care fac gărzile și dau consultații în policlinici.
Potrivit unui studiu al Colegiului Medicilor, 36% dintre ei sunt supuși riscului de burnout – adică de a ajunge la epuizare.
Sursa: Pro TV
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.