Revenire în forță în perioada comunistă. Ce se întâmplă cu tarifele la energia electrică.
Introducerea unor tarife diferențiate la energie în funcție de oră ar însemna o întoarcere în perioada comunistă. Asta când energia și alte resurse erau raționalizate, susține Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE). Reprezentanții organizației nu sunt de acord să-și adapteze programul zilnic în funcție de perioadele cu energie ieftină.
CITEȘTE ȘI. Veste bună. Când vor fi alimentate cardurile sociale cu prima tranșă de 125 LEI
„În ultima perioadă, observăm cu îngrijorare intensificarea discursului public referitor la introducerea unor tarife diferențiate pe intervale orare pentru consumul de energie electrică, aplicabile atât consumatorilor casnici și industriali, cât și prosumatorilor.
CITEȘTE ȘI. Când primesc românii prima tranșă, de 800 lei, bani de la Stat. Intră direct pe card
Concret, se intenționează ca în intervalele de vârf (dimineața și seara) energia să fie furnizată la prețuri ridicate, iar la prânz să fie furnizată la prețuri reduse. În plus, în cazul prosumatorilor, energia injectată în rețea la orele prânzului — atunci când producția fotovoltaică este maximă — să fie preluată tot la prețuri minime de către furnizori. Ulterior, aceeași energie este revândută consumatorilor, evident, în condiții avantajoase pentru furnizori”, se arată într-un comunicat al Asociației Prosumatorilor.
CITEȘTE ȘI. Un mare spital din România este infestat. Conducerea instituției a luat măsuri drastice!
Potrivit asociației, acest model este promovat exact de cei care urmăresc doar profituri mari din vânzarea energiei, fără să țină cont de nevoile reale ale consumatorilor, transformând piața energetică într-un joc de noroc.
- „Aceștia uită că noi, românii, nu vrem să ne organizăm viața în funcție de faptul că bate vântul în Dobrogea sau că este soare pe cer și energia este ieftină.
- De ce este energia ieftină în România în jurul prânzului?
- Simplu: motivul principal îl reprezintă creșterea semnificativă a capacităților de producție din surse fotovoltaice, prin investiții private și prin mărirea numărului de prosumatori. Acest surplus temporar de energie solară, disponibil în special în intervalul 11:00–15:00, generează o scădere a prețurilor pe piața spot”.
CITEȘTE ȘI. Un sondaj CURS a dat primele locuri câștigătoare la alegerile prezidențiale! Simion este pe primul loc. Și Lasconi este în TOP!
Reprezentanții organizației susțin că furnizorii, deveniți între timp și producători, prin achiziția masivă a parcurilor fotovoltaice, beneficiază de energia ieftină atât de la parcurile fotovoltaice proprii, de la terți, dar și de la prosumatori, pe care o revând ulterior la prețuri contractuale consumatorilor casnici. Continuarea o găsiți AICI.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.