Primul semn că ALZHEIMER se instalează! Boala are impact major la nivel global! Boala Alzheimer este o afecțiune neurologică progresivă, care deteriorează treptat memoria, gândirea și comportamentul, afectând capacitatea de a duce o viață independentă.
Este cea mai frecventă formă de demență, cu impact major la nivel global. Deși simptomele pot varia, există un tipar comun în debutul bolii.
Primul lucru pe care o persoană cu Alzheimer începe să îl uite este, de regulă, informația proaspăt dobândită, cum ar fi conversațiile recente, întâlnirile programate sau locul în care și-au lăsat obiectele.
Primul semn că ALZHEIMER se instalează! Boala are impact major la nivel global!
Această uitare frecventă este diferită de lapsusurile obișnuite cauzate de stres sau oboseală. Un exemplu frecvent: o persoană poate repeta aceeași întrebare la câteva minute distanță sau poate uita ce a mâncat la prânz.
Alături de tulburările cognitive, boala Alzheimer provoacă și modificări ale dispoziției și comportamentului.
Minerva ar fi trimis un semn după moartea sa. La cine a ajuns mesajul
Pot apărea „iritabilitate, depresie, anxietate, suspiciuni nejustificate față de cei apropiați sau retragere socială, care sunt greu de înțeles și acceptat de către familie și prieteni, potrivit csid.
În acest context, recunoașterea timpurie a simptomelor este esențială. „Identificarea timpurie a simptomelor este crucială pentru intervenție și pentru încetinirea progresului bolii, spun specialiștii. Cu un diagnostic precoce, tratamentul poate fi mai eficient, iar sprijinul acordat pacientului și familiei mai bine organizat.
CITEȘTE ȘI. Cât câștigă românii din tichetele fiscale. Ce servicii sunt la mare căutare. Cum se obțin
Uitarea informațiilor recente este de cele mai multe ori primul semn vizibil al bolii Alzheimer, iar intervenția rapidă poate face diferența în menținerea unei vieți cât mai demne și active.
Pe măsură ce boala progresează, apar și alte simptome timpurii, cum ar fi „confuzia legată de timp și spațiu. Pacienții pot uita ce zi este, pot confunda anotimpurile, orele sau pot avea dificultăți în a-și aminti unde se află ori cum au ajuns într-un loc. Uneori, pot ieși din casă și nu mai știu cum să se întoarcă, ceea ce duce la rătăciri frecvente.
CITEȘTE ȘI: După 30 de ani, românii primesc banii pe Daciile, ratate de la C.E.C. De unde vin sumele pentru păgubiții lui Ceaușescu
În același timp, activitățile cotidiene devin provocatoare: „gătitul după o rețetă obișnuită, plata facturilor sau folosirea telefonului devin tot mai dificile”, iar sarcinile începute pot fi uitate imediat. Sursa: evz.ro.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.