PREMIERĂ în România. A avut loc prima competiție oficială de schi adaptat persoanelor cu dizabilități locomotorii.
Competiția APDL Sit-ski Cup a strâns la start un număr de 11 participanți cu dizabilități locomotorii care s-au întrecut pe un traseu de slalom uriaș la 3 categorii: monoski masculin, dual-ski masculin și dual-ski feminin.
CITEȘTE ȘI. Sprijinul financiar pentru profesori se alocă și în 2025. Valoarea este de 1.500 lei. Ce trebuie să știe cadrele didactice!
Evenimentul a fost organizat de APDL – Asociația Persoanelor cu Dizabilități Locomotorii, în colaborare cu Asociația Caiac SMile și s-a desfășurat cu sprijinul Asociației Arbitrilor de Schi din Sibiu și al Federației Române de Schi Biatlon.
Cele două asociații au demarat o premieră absolută în sporturile de iarnă adaptate din țara noastră, la Arena Platoș Păltiniș din județul Sibiu.
Parcursul sportului de iarnă adaptat în România
În urmă cu 6 ani, Asociația Caiac SMile a adus pentru prima dată în România un dispozitiv de schi adaptat care să permită persoanelor cu dizabilități să se bucure de alunecarea pe zăpadă, asistate de către un monitor de schi. La nici un an mai târziu, primele persoane cu dizabilități învățau să schieze singure: Adrian Cherecheș, Vasile Bota, Bogdan Cioltea și Angela Kohan. Aceeași echipă de oameni speciali îndrăzneți ajung, în 2022, primii și singurii monitori de schi cu dizabilități acreditați în România.
CITEȘTE ȘI. Proiectul tehnic pentru ultimul lot al A0 a fost avizat! Află când va fi gata Autostrada Bucureștiului! Încep lucrările
Datorită parcursului și evoluției acestei echipe, membri ai asociației Caiac SMile din Satu Mare, proiectul „Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze” se transformă în „Tabere de schi adaptat.”
Printre persoanele care au învățat schi independent de la cei mai buni profesori se află și Mircea Câmpeanu, alias Mircea Merge Mai Departe, care a prins atât de mare drag de acest sport încât, prin noua lui asociație.
PREMIERĂ în România. A avut loc prima competiție oficială de schi adaptat persoanelor cu dizabilități locomotorii
APDL, și-a dorit să marcheze inedit cei 2 ani care au trecut de când s-a îndrăgostit de acest sport printr-o mișcare îndrăzneață. Astfel a organizat prima competiție oficială de schi adaptat din România.
„Sunt atât de mândru de Mircea că a avut curajul și puterea să ne adune pe toți la competiția pe care și-o doreau și la care visau de atât de mult timp. E incredibil să vezi cum proiectul pe care l-am început acum câțiva ani a prins contur atât de frumos și cum evoluează oamenii aceștia minunați.
CITEȘTE ȘI. Inteligența artificială le-a ghicit numerele la loto. Trei studenți au dat lovitura vieții apelând la acest serviciu, nu la intuiția lor
Am trăit fiecare emoție a acestui concurs alături de ei, pentru că am fost acolo alături de ei când s-au urcat în sit-schi pentru prima dată. Sunt sigur că această competiție se va transforma într-o tradiție care an de an va aduna tot mai multe persoane cu dizabilități dornice să își depășească limitele.” – Ionuț Stancovici, președinte Asociația Caiac SMile
„M-am îndrăgostit de sit-schi de prima dată când am luat contactul cu acest sport. Am participat la taberele de schi din Poiana Brașov pentru prima dată acum 2 ani. Și datorită lui Ionuț și echipei lui mi-am mai împlinit încă un vis și am trecut de încă o barieră.
CITEȘTE ȘI. Regatul Unit schimbă regulile de intrare sau tranzitare. Au impus o taxă pentru cei care vor să intre în țară
M-am decis să înființez o asociație care să aibă ca scop integrarea persoanelor cu dizabilități locomotorii în societate și m-am gândit: cu ce proiect ar fi cel mai potrivit să încep? Îmi amintesc că îmi spunea Adi că de 6 ani așteaptă o competiție de schi adaptat și atunci mi-a picat fisa. Eu am să organizez prima competiție de schi adaptat din România!” – ne spune cu entuziasm Mircea, fondatorul APDL
De la emoțiile primelor alunecări, la bucuria performanței
Printre participanți s-au numărat atât sportivi aflați la primele experiențe de schi adaptat, cât și monitorii speciali ai echipei Caiac SMile. Cei care practică sportul adaptat de mai mulți ani iar o parte dintre elevi și-au întrecut profesorii. Scorurile au fost strânse, iar diferențele dintre unele ture fiind de câteva milisecunde. Participanții au fost împărțiți în 3 categorii în funcție de gen și de tipul sit-schi-ului folosit.
Clasament categoria mono-schi masculin
Locul 1 Diaconu Alexandru
Locul 2 Cherecheș Adrian
Locul 3 Mihaiu Claudiu
Locul 4 Câmpeanu Mircea
Locul 5 Bota Vaile Ilie
Clasament categoria dual-schi masculin
Locul 1 Briceag Ștefan Dănuț
Locul 2 Săvulescu Ioan
Locul 3 Cioltea Bogdan Ioan
Locul 4 Nămoianu Ionuț
Locul 5 Ifrosa Petru
Clasament categoria dual-schi feminin
Locul 1 Hrișcu Florentina
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.