Polițiștii nu mai iau șpagă? DGA spune că NU! Body-cam-ul e OCHIUL vigilent! O analiză realizată la nivelul Direcției Generale Anticorupție aferentă primelor 3 luni ale anului 2025, comparativ cu perioada similară a anului trecut, precum și pentru anul 2024, comparativ cu anul 2023, evidențiază o creștere clară și constantă a frecvenței cu care angajații Ministerului Afacerilor Interne sesizează faptele de corupție.
Această evoluție reflectă nu doar o reacție punctuală, ci o tendință susținută de implicare instituțională, încredere în mecanismele DGA și profesionalism în gestionarea situațiilor de corupție.
Polițiștii nu mai iau șpagă? DGA spune că NU! Body-cam-ul e OCHIUL vigilent!
Totodată, se observă o creștere a calității probatoriului, aproximativ jumătate dintre cazuri fiind documentate cu înregistrări realizate cu body-cam. Se evidențiază astfel rolul important pe care tehnologia îl joacă în consolidarea încrederii. În 2024, peste 60% din totalul sesizărilor au fost susținute prin înregistrări realizate cu aparatură tip body-cam.
CITEȘTE ȘI. Ce trebuie să știi despre Mărită-mă, mamă? Sfatul nostru, stai foarte departe de ea!
Procentul se menține și în primul trimestru din 2025, peste 60% dintre cazurile semnalate fiind deja sprijinite video, fapt ce confirmă că body-cam-ul devine un standard de protecție și profesionalism. Comparativ cu trimestrul I al anului anterior, creșterea este cu aproape 6 puncte procentuale.
CITEȘTE ȘI. Planta minune care ajută organismul. Se găsește oriunde și nu costă bani! Bunicii noștri se bucurau din belșug de ea!
În concret, în primul trimestru al anului 2025, Direcția Generală Anticorupție a înregistrat 68 de sesizări privind infracțiunea de dare de mită formulate de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne. Față de aceeași perioadă a anului trecut, se constată o creștere ușoară de circa 3 puncte procentuale, dar relevantă din perspectiva intensității reacțiilor și a calității documentării.
CITEȘTE ȘI. Un medicament utilizat de peste 70 de ani, poate vindeca boala secolului!
Frecvența sesizărilor a ajuns la o medie de o sesizare la fiecare 25 de ore în primul trimestru al anului 2025, comparativ cu una la 26 de ore în întreg anul 2024. Iar dacă extindem analiza, trendul este clar:
- în 2023, era înregistrată o sesizare la fiecare 2 zile;
- în 2024, s-a ajuns la o sesizare la fiecare 1,47 zile;
- iar în 2025, ritmul a crescut la o sesizare la fiecare 1,03 zile (25 de ore).
CITEȘTE ȘI. Cel mai mare eveniment dedicat cicliștilor din România, revine pe 31 mai 2025. Start la înscrieri
Această dinamică evidențiază o schimbare de fond în atitudinea angajaților MAI față de fenomenul corupției. Nu mai vorbim despre reacții izolate, ci despre un comportament instituțional constant, proactiv și matur, în sprijinul legalității.
În ceea ce privește situația comparativă pentru anii anteriori (2024 vs. 2023), numărul total al sesizărilor a crescut cu aproximativ 37,02%, iar sesizările din oficiu aproape s-au dublat într-un singur an (+83%). Acest fapt reflectă un nivel crescut de responsabilitate profesională, dar și încredere reală în mecanismele de investigare și protecție ale DGA.
CITEȘTE ȘI. Statul român, asigură o pensie decentă cetățenilor care nu au cotizat de ajuns. Se acordă puncte suplimentare!
În paralel, linia Call-center anticorupție 0800.806.806 rămâne un instrument eficient, cu zeci de apeluri finalizate prin sesizări oficiale în fiecare an. Astfel, în 2024, 37 dintre sesizările privind dare de mită au fost formulate prin apel la linia Telverde 0800.806.806 – Call-Center-ul Anticorupție, majoritatea însoțite de înregistrări body-cam. În primul trimestru al anului 2025, 11 astfel de apeluri au dus la sesizări oficiale.
Cei mai activi în semnalarea acestor fapte sunt polițiștii din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, urmați de angajați ai Poliției de Frontieră și de alte structuri din MAI. Această implicare susținută, completată de utilizarea tehnologiei și sprijinul mecanismelor dedicate, consolidează o cultură organizațională în care integritatea devine regulă, nu excepție.
CITEȘTE ȘI. Utilizatorii din Whatsapp s-au trezit din senin cu un prieten secret pe telefon. Ce ascunde ACESTA într-un cerc albastru!
În mod concret, în 2024, angajații IGPR au sesizat dări de mită cu aproximativ 27% mai mult decât în anul anterior. În același timp, în trimestrul I 2025, creșterea sesizărilor privind infracțiunea de mită este cu circa 12% față de intervalul similar de timp al anului trecut. Majoritatea sesizărilor sunt susținute de înregistrări filmate cu body-cam.
Printre angajații MAI care sesizează dări de mită se află și lucrători ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române ori structuri care gestionează permisele de conducere și înmatriculare vehicule etc.
Citește și: Sume gigant investite în comunitățile locale și în afacerile verzi de către Fundația Conservation Carpathia. Cel mai mare proiect din România, cu bani de la U.E
Aceste reacții vin și ca rezultat direct al activităților de prevenire desfășurate la nivel național de ofițerii DGA, precum și al mesajelor transmise constant prin campaniile publice de conștientizare.
Cea mai recentă dintre acestea, aflată în derulare, este Campania națională de prevenire a corupției „E TIMPUL SĂ NU MAI DĂM ȘI NOI CEVA”, care aduce în prim-plan vocea angajaților MAI care aleg să spună NU mitei.
CITEȘTE ȘI. Tragedie îngrozitoare dincolo de moarte. A luat foc capela, unde se afla sicriul cu mortul. Scene șocante, pentru cei din familie
Exemple relevante de refuz al mitei
- Alba, august 2024 – Un conducător auto, depistat cu o alcoolemie de 3,40 g/l alcool pur în sânge, a promis în mod repetat unui polițist suma de 10.000 euro pentru a evita întocmirea dosarului penal. Agentul a refuzat ferm și a sesizat DGA, iar întreaga situație a fost surprinsă cu aparatura tip body-cam. Persoana a fost condamnată la închisoare cu suspendare.
Polițiștii nu mai iau șpagă? DGA spune că NU! Body-cam-ul e OCHIUL vigilent!
- Hunedoara, martie 2024 – O femeie a oferit suma de 10.000 lei unui polițist pentru a interveni în favoarea tatălui său, cercetat pentru conducere sub influența alcoolului. Refuzul agentului și înregistrarea body-cam au dus la trimiterea în judecată și condamnarea inculpatei.
Citește și: Statul român, asigură o pensie decentă cetățenilor care nu au cotizat de ajuns. Se acordă puncte suplimentare!
- Tulcea, ianuarie 2025 – O femeie s-a prezentat la postul de poliție dintr-o localitate și a promis suma de 1.000 euro șefului de post, în schimbul restituirii permisului de conducere al concubinului fiicei sale. Polițistul a refuzat și a sesizat imediat DGA. Situația a fost documentată cu tehnică de înregistrare, iar inculpata a fost trimisă în judecată pentru dare de mită.
CITEȘTE ȘI. Tragedie îngrozitoare dincolo de moarte. A luat foc capela, unde se afla sicriul cu mortul. Scene șocante, pentru cei din familie
- Bistrița-Năsăud, august 2024 – Doi bărbați au oferit unui lucrător MAI suma de 3.000 euro și criptomonede pentru a obține o adeverință falsă privind furtul unui autoturism. Aceștia au fost prinși în flagrant de lucrătorii DGA și cercetați pentru dare de mită și instigare la fals în înscrisuri. Dosarul a fost înaintat de către procurorul competent instanței, cu propunere de trimitere în judecată.
CITEȘTE ȘI. Șoc în politică. Un cunoscut parlamentar a fost găsit mort în mașină!
- Neamț, februarie 2025 – Un conducător auto a fost depistat cu multiple nereguli: depășire a vitezei legale, lipsa documentelor de înmatriculare și ITP expirat. Pentru a evita sancțiunile, acesta a oferit unui polițist suma de 1.000 lei. Refuzul a fost prompt, iar întreaga situație a fost surprinsă de camera body-cam din dotarea agentului. Polițistul a sesizat imediat DGA, iar autorul faptei este cercetat pentru dare de mită.
CITEȘTE ȘI. Șoc în politică. Un cunoscut parlamentar a fost găsit mort în mașină!
Ca o concluzie a celor menționate se poate observa că deși ofertele de mită nu dispar, sunt tot mai des respinse, raportate și documentate. Exemplele de mai sus dovedesc că refuzul nu este o excepție, ci devine o reacție firească și repetabilă în rândul personalului MAI.
Indiferent de sumele date cu titlu de mită – 10.000 lei, 10.000 euro, 3.000 euro plus criptomonede ori sume mici de ordinul a 50, 100 de lei –angajații MAI au ales să se opună, să sesizeze și să contribuie la descurajarea corupției.
CITEȘTE ȘI: Palatul Cotroceni, luat cu asalt de cei de la STS. Ce au căutat cadrele serviciului…
Direcția Generală Anticorupție încurajează fiecare astfel de reacție și reamintește că orice faptă de corupție poate fi sesizată în siguranță, gratuit, la 0800.806.806 – Call-Center-ul Anticorupție, disponibil 24/7. Sursa: stirileprotv.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.