Pe 4 martie, în urmă cu 48 de ani se înregistra cel mai puternic seism din România. Multe personalități și-au pierdut viața în acea zi fatidică! Cutremurul din anul 1977, a fost unul despre care se vorbește și astăzi cu tristețe. Seismul a avut o durată de aproximativ 55 de secunde. Magnitudinea a fost de 7,4 grade pe scara Richter.
Epicentrul a fost localizat în zona seismică Vrancea și s-a înregistrat la o adâncime de circa 94 de kilometri. A fost unul dintre cele mai puternice seisme înregistrate în România.
Cutremurul din 1977 a curmat viețile multor personalități ale culturii și științei românești.
Pe 4 martie, în urmă cu 48 de ani se înregistra cel mai puternic seism din România. Multe personalități și-au pierdut viața în acea zi fatidică!
Actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneţ, cântăreaţa Doina Badea, actriţa Eliza Petrăchescu, scenograful Liviu Popa, mezzosoprana Mihaela Mărăcineanu, cântăreaţa de muzică populară Filofteia Lăcătuşu, pianistul Tudor Dumitrescu, cascadorul Tudor Stavru.
Toma Caragiu s-a născut la 21 august 1925, într-o familie de aromâni. A urmat ciclul gimnazial la Liceul „Sfinţii Petru şi Pavel” din Ploieşti, fiind ales pentru trupa de teatru a liceului. A absolvit cursurile liceale în 1945 şi s-a înscris la Facultatea de Drept, dar a abandonat cursurile şi s-a înscris la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică Bucureşti, clasa Victor Ion Popa.
Regizorul Alexandru Bocăneţ s-a născut la 15 februarie 1944, în Bucureşti. A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografie în 1968.
Doina Badea s-a născut la 6 ianuarie 1940, la Craiova. A urmat cursurile şcolii primare şi liceale în oraşul natal. În paralel cu studiile liceale, a frecventat şi cursurile Conservatorului ”Cornetti” din Craiova şi a făcut parte din corul Ansamblului artistic ”Nicolae Bălcescu”, sub conducerea maeştrilor Mihai Bârcă şi Alexandru Racu.
Nume sonore din cultura și arta din România, au părăsit scena în acea zi
Eliza Petrăchescu s-a născut la Vaslui, la 15 iunie 1911. A absolvit Conservatorul de artă dramatică din Iaşi, în 1932. A avut o prestigioasă activitate teatrală, pe scena Naţionalului din Iaşi şi la Teatrul Naţional din Bucureşti. Activitatea ei ca actriţă s-a concretizat în roluri foarte diverse și complexe.
CITEȘTE ȘI: ATENȚIE! Cele mai comune medicamente fără rețetă pot duce la DEMENȚĂ. De ce nimeni nu vorbește despre asta?
Liviu Popa s-a născut la 17 octombrie 1921, la Oradea. A absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu”. A semnat scenografia, uneori în colaborare, a numeroase filme, dintre care amintim: „Ciulinii Bărăganului” (regia Louis Daquin, 1957), „D-ale carnavalului” (regia Gheorghe Naghi, Aurel Miheles, 1958), „Setea” (regia Mircea Drăgan, 1960), „Celebrul 702” (regia Mihai Iacob, 1961), „Dragoste la zero grade” (regia Cezar Grigoriu, Geo Saizescu, 1964) (…).
Mihaela Mărăcineanu s-a născut în 1942. Apreciată artistă a scenei lirice româneşti, ea a fost solistă a Operei Române din Bucureşti. Unele dintre rolurile sale emblematice au fost cele din operele „Carmen” de Georges Bizet, „Trubadurul” de Giuseppe Verdi, „Italianca în Alger” de Gioachino Rossini.
Oameni de ştiinţă, filologi şi scriitori care şi-au pierdut viaţa la Bucureşti
Tudor Dumitrescu s-a născut la 6 decembrie 1957. A studiat muzica de la vârsta de patru ani, mai întâi sub îndrumarea tatălui său, compozitorul Gheorghe Dumitrescu. A absolvit Liceul de muzică din Bucureşti şi Conservatorul „Ciprian Porumbescu”. A participat la cursurile Universităţii de muzică „Franz Liszt” din Weimar.
Filofteia Lăcătuşu s-a născut la 7 iunie 1947 în satul Dealu Roşu, comuna Alunu, judeţul Vâlcea. A activat la Orchestra „Doina Gorjului” din 1969 până la sfârşitul vieţii, evoluând sub bagheta dirijorilor Gelu Barabancea şi Stelian Ghiocel. A efectuat turnee în ţară şi în străinătate.
CITEȘTE ȘI: INGREDIENTUL SECRET din bucătăria ta care deblochează ORICE scurgere în câteva SECUNDE! Nu vei crede ce folosește lumea!
Tudor Stavru s-a născut în 1939, la Cernavodă şi a fost sportiv la Clubul Dinamo Bucureşti, unde a practicat kaiac-canoe. A făcut parte din prima generaţie de cascadori, formată de regizorul Sergiu Nicolaescu, în 1965-1966, selectând foşti sportivi de performanţă.
Conform celor de la Antena 3 CNN, mai mulţi oameni de ştiinţă, filologi şi scriitori şi-au pierdut viaţa la Bucureşti în timpul puternicului cutremur din 4 martie 1977: scriitorul Anatol Emilian Baconsky, prozatorul Alexandru Ivasiuc, academicienii Florin Ciorăscu şi Paul C. Petrescu, criticii şi istoricii literari Savin Bratu, Mihai Gafiţa şi Mihail Petroveanu, pe poeta şi prozatoarea Veronica Porumbacu.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.