Inteligența Artificială batjocorește milioane de oameni. Conturi false cu mesaje periculoase menite să dezinformeze populația! Rețelele sociale au fost invadate cu imagini obținute cu inteligența artificială care apelează la emoția utilizatorilor. Ulterior, grupul format astfel poate fi folosit pentru propagarea unor știri false cu mesaje periculoase, pentru a dezinforma mase mari de oameni. Autoritățile au identificat deja mii de astfel de pagini.
Astfel de imagini, însoțite de postări care apelează la componenta emoțională a celor care le privesc, fac apel la milă, compasiune, înțelegere, iubire și speranță.
Postările, realizate cu ajutorul Inteligenței Artificiale, sunt însoțite de regulă de texte în care se vorbește despre copii care duc dorul părinților, oameni singuri și triști, sate părăsite, bătrâni uitați de familii sau dorul de țară al celor plecați în străinătate. Scenele nu sunt însă legate de personaje reale.
Inteligența Artificială batjocorește milioane de oameni. Conturi false cu mesaje periculoase menite să dezinformeze populația!
Adrian Sterca, specialist în inteligența artificială: „Învață dintr-un set de milioane de poze. Aceste corelații între diverse părți ale unei fețe umane. Rezultă imagini noi, unice, ale unor persoane care nu există în realitate.”
Totuși, strâng un număr mare de utilizatori ca urmare a reacției afective pe care o produc.
Marius Pentilie, psiholog: „Atunci când văd mesaje de genul acesta, ei se văd ca într-o oglindă și empatizează foarte mult cu acele mesaje.”
Miza din spatele unor astfel de inițiative poate fi, însă, creșterea rapidă a audienței unei pagini de social media, al cărei conținut poate fi apoi modificat complet, atrag atenția specialiștii de la Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică.
CITEȘTE ȘI: Banca Națională a României a deschis larg porțile pentru public la sediul din Pitești
Mihai Rotariu, directorul Național de Securitate Cibernetică: „Pot propaga anumite știri false sau pot propaga dezinformare și, cine știe, poate chiar ajung să fie folosite în perioada campaniei electorale pentru a promova anumite tipuri de mesaje. De ce? Pentru că deja au formată o audiență bogată.”
Din păcate, încă nu avem reglementări legislative în acest sens, spun cei de la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.
Pavel Popescu, vicepreședinte ANCOM: „Pe zona de AI, din păcate, în zona de regulament, România nu are definită o entitate care să se ocupe specific de regulamentul AI.”
CITEȘTE ȘI: Alertă meteo pentru toată România. Vântul va sufla cu viteza unui uragan. Cele mai puternice rafale vin peste noi
Specialiștii ne recomandă să fim atenți la paginile care livrează constant conținut bazat pe acest format. Orice suspiciune poate fi semnalată de utilizatori. Consiliul European pregătește un regulament cu privire la folosirea Inteligenței Artificiale, inclusiv pe platformele sociale. Toate persoanele vor fi obligate să marcheze imaginile generate cu ajutorul acestui instrument. Sursa: stirileprotv.ro
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.