Hackerii au un nou mod de acțiune! Rămâi instant fără bani în cont! Banca Națională a României (BNR) avertizează cu privire la intensificarea tentativelor de fraudă în urma unor mesaje sau apeluri telefonice. Escrocii se dau drept reprezentanți ai unor instituții de încredere, inclusiv ai BNR, și au metode variate prin care să vă ia banii din conturi.
BNR transmite că, în ultima perioadă, sunt tot mai numeroase tentativele de fraudă de tip spoofing. Asta înseamnă că escrocii sună sau dau mesaje telefonice, pretinzând că fac o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului.
Hackerii au un nou mod de acțiune! Rămâi instant fără bani în cont!
Concret, escrocii se dau drept reprezentanți ai unor instituții precum Fiscul, Poliția Română sau chiar BNR, urmărind astfel să obțină datele personale ale victimei și, în final, să ajungă la conturile bancare ale acesteia, pentru a le goli.
Escrocii ajung să aibă acces la date personale ale celui contactat dacă acesta accesează un link pe care îl primește sub diferite pretexte.
CITEȘTE ȘI. Vacanța de Paște pentru angajați și elevi. Câte zile de vacanță au elevii în 2025
În unele cazuri, escrocii cer victimelor să instaleze diferite aplicații sau să facă acțiuni care duc la așa-zise tranzacții financiare generatoare de câștiguri rapide.
”În ultima perioadă, a fost semnalată intensificarea tentativelor de fraudă de tip spoofing, apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului (ANAF, Poliția Română etc).
CITEȘTE ȘI. Aici îi e sfârșitul acestui model Samsung. Noul update îl trage pe dreapta la sertar
În acestea, identitatea vizuală a Băncii Naționale a României (BNR) a fost utilizată. Vizează obținerea de date personale sau efectuarea unor acțiuni care pot duce la tranzacții financiare bazate pe informații false (de tip ponturi sau recomandări de investiții). Alți atacatori au solicitat instalarea de aplicații, deschiderea de linkuri sau autorizarea unor acțiuni pe telefon prin amprentă”, au precizat reprezentanții BNR.
Super-oferte la Lidl începând din 17 aprilie! Prețuri reduse la o varietate de unelte utile în orice gospodărie
În multe cazuri, escrocii folosesc elemente de identitate vizuală ale instituției în numele căreia pretind că sună sau trimit mesaj.
Mai mult, potrivit BNR, sunt folosite chiar și mesaje audio sau video având ca protagoniști șefi ai unor instituției, metodă prin care se urmărește tot câștigarea încrederii, simulând că ar fi vorba despre o comunicare oficială.
Sursa: romaniatv.net.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.