GENEROZITATE fără limite! Cardurile care transformă vieți și aduc SPERANȚĂ familiilor vulnerabile din Ucraina și România. Află povestea lor!
Mastercard, Edenred, Pluxee și Up România anunță o donație în valoare de 525.000 lei către organizația Salvați Copiii România. Asta pentru a asigura funcționarea centrului de zi Golescu Grant pe durata acestui an.
Inaugurat în luna aprilie 2024, centrul reprezintă un pilon esențial în sprijinirea copiilor refugiaților ucraineni care au găsit în România o a doua casă. Precum și ai românilor din medii vulnerabile. Donația asigură continuitatea serviciilor integrate oferite copiilor și familiilor expuse riscului de marginalizare socială. Aceasta facilitând accesul acestora la educație, consiliere și sprijin psiho-social.
CITEȘTE ȘI. Emil Rengle lansează „ÎN REALITATEA ALTCUIVA”, o confesiune muzicală despre iubire și vulnerabilitate
Aproape 200.000 de refugiați ucraineni în România
De la începutul războiului în Ucraina, peste 6.6 milioane de cetățeni ucraineni au intrat în România. La jumătatea lunii noiembrie 2024, conform UNHCR, în România se aflau încă 172.570 de refugiați ucraineni. Dintre care aproximativ două treimi erau femei și o treime copii. Situația multor familii, majoritatea monoparentale, este dificilă, iar sprijinul devine crucial pentru integrarea acestora în comunitatea gazdă.
Sondajele arată că, deși majoritatea speră să se întoarcă în Ucraina, doar 14% intenționează să facă acest lucru în viitorul apropiat. Asta din cauza preocupărilor legate de siguranță, a accesului la locuri de muncă, la servicii de bază și educație.
CITEȘTE ȘI. Carnavalul care zguduie Europa! Ce oferte incredibile aduce cea mai mare petrecere din Tenerife?
Pentru a sprijini integrarea socio-economică a acestor familii, în aprilie 2024, Salvați Copiii a inaugurat un centru de zi în cadrul complexului Golescu Grant. Acest spațiu a fost pus la dispoziție de Primăria Sectorului 6, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6.
Centrul oferă un mediu sigur pentru copiii români și ucraineni din familii monoparentale. Sau pentru cei cu o situație socio-economică dificilă. De asemenea sprijină părinții în accesarea pieței muncii, printr-o gamă largă de servicii:
- sprijin educațional (teme, cursuri de limba română, sprijin pentru învățământul la distanță),
- activități recreative și de coeziune socială,
- transport și mese zilnice, suport pentru integrare și autonomie financiară.
GENEROZITATE fără limite! Cardurile care transformă vieți și aduc SPERANȚĂ familiilor vulnerabile din Ucraina și România. Află povestea lor!
„Centrul de zi răspunde unor nevoi suprapuse, atât ale părinților, care au nevoie să muncească, pentru a putea avea grijă de copiii lor, cât și ale copiilor, care au nevoie de sprijin socio-emoțional, de integrare educațională și mai ales de siguranță”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv, Salvați Copiii România.
De la deschidere, cu sprijinul Centrului Mastercard pentru Creștere Incluzivă, al Asociației Proiect Voiajor și al Băncii Europeane pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), 307 copii și 514 adulți, atât ucraineni, cât și români, au beneficiat de serviciile oferite de centru.
Zilnic, zeci de copii participă la activități educaționale și recreative, într-un mediu sigur și stimulant, care le sprijină dezvoltarea, în timp ce mamele lor au posibilitatea de a-și clădi un viitor mai stabil prin integrarea pe piața muncii.
CITEȘTE ȘI. Iubirea adevărată nu are legătură cu controlul, violența sau exploatarea! Semnele pe care nu trebuie să le ignori niciodată într-o relație!
„Centrul de zi joacă un rol esențial în susținerea familiilor vulnerabile, oferind nu doar un mediu sigur și educativ pentru copii, dar și resurse valoroase pentru părinți, ajutându-i să acceseze piața muncii și să își îmbunătățească nivelul de trai. Parteneriatele intersectoriale sunt fundamentale pentru succesul acestui centru și demonstrează cum putem genera soluții sustenabile prin colaborare. Acestea nu doar că aduc un impact semnificativ în comunități, dar contribuie și la crearea unei societăți mai reziliente și mai incluzive, capabile să răspundă eficient nevoilor diverse ale celor aflați în dificultate”, a declarat Ioana Gorgăneanu, Vice President, Head of Marketing & Communications Southeast Europe, Mastercard.
Programul „Sprijin pentru securitatea financiară a angajaților vulnerabili și strămutați”, inițiat de Salvați Copiii, Asociația Proiect Voiajor și Centrul Mastercard pentru Creștere Incluzivă, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a fost lansat în august 2023. Inițiativa oferă refugiaților ucraineni și românilor vulnerabili suport pentru găsirea unui loc de muncă adecvat, alături de servicii gratuite de îngrijire a copiilor. Mai multe informații sunt disponibile la https://jobs4ukr.com/together.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.