După 30 de ani, românii primesc banii pe Daciile, ratate de la C.E.C. De unde vin sumele pentru păgubiții lui Ceaușescu.
Românii care au depus bani la CEC pentru o Dacie înainte de 1990 vor primi acum, după mai bine de 30 de ani, o despăgubire de la stat. Este vorba despre o sumă de circa 4.370 euro, insuficientă pentru cumpărarea unei mașini noi.
Românii care au depus bani înainte de 1990 la CEC pentru a-și cumpăra o Dacie vor primi acum o despăgubire, după mai bine de 30 de ani de așteptare. Aceasta se ridică la 21.719,29 lei, conform unui ordin al Ministerului Finanțelor, care reglementează concret și modul în care se va face această plată, scrie Profit.
CITEȘTE ȘI. Cât câștigă românii din tichetele fiscale. Ce servicii sunt la mare căutare. Cum se obțin
Plata va fi printr-un titlu de stat emis pe numele BRD, cu scadență în 23 iunie 2025, arată termene.ro. Este vorba despre persoanele fizice care, înainte de 1 ianuarie 1990, au constituit depozite la Casa de Economii și Consemnațiuni (C.E.C.) cu scopul achiziționării de autoturisme.
După 30 de ani, românii primesc banii pe Daciile, ratate de la C.E.C. De unde vin sumele pentru păgubiții lui Ceaușescu
După Revoluție, multe dintre aceste persoane nu au mai primit mașina comandată și nici banii înapoi. Depozitele lor au fost preluate ulterior de BRD – Groupe Société Générale, dar soluția finală a întârziat zeci de ani.
CITEȘTE ȘI. Utilizatorii din Whatsapp s-au trezit din senin cu un prieten secret pe telefon. Ce ascunde ACESTA într-un cerc albastru!
Acum, prin ordinul semnat de secretarul de stat Ráduly Róbert-Kálmán, statul emite un titlu de stat cu valoare fixă, ce va fi plătit integral la scadență. Această sumă a fost calculată de BRD, în baza formulelor stabilite prin HG nr. 392/2014, și reflectă actualizarea depozitelor de dinainte de 1990 la realitățile economice dintre 1 ianuarie 1990 și 31 decembrie 2013.
Titlul de stat este nenegociabil, nu poartă dobândă, este emis în formă dematerializată și are scadență la data de 23 iunie 2025. Ministerul Finanțelor va vira suma în contul BRD, banca desemnată să gestioneze plățile. Apoi, BRD va transfera direct suma către beneficiarii desemnați, adică cei care și-au dovedit calitatea de deponenți CEC în scopul achiziționării de autoturisme, cu dovada documentelor păstrate sau înregistrate în sistem.
CITEȘTE ȘI. DIGI vine cu oferte de nerefuzat! Este cazul să vă grăbiți, oferta nu are valabilitate foarte mare!
Cu 21.719 lei, o persoană nu își mai poate cumpăra acum o Dacia Logan nouă, al cărei preț pornește de la aproximativ 10.000 – 12.000 de euro. Însă suma este suficientă pentru achiziționarea unei Dacii Logan second-hand în stare bună, acoperirea unei părți importante din valoarea unei mașini noi prin programul Rabla sau pentru orice alt scop personal, suma nefiind condiționată de achiziția efectivă a unei mașini.
Înainte de 1990, deponenții la CEC pentru Dacie erau, în general, persoane fizice care doreau să achiziționeze un autoturism produs în România, în special Dacia 1300 sau Dacia 1100, cele mai populare modele ale vremii.
CITEȘTE ȘI. Sume gigant investite în comunitățile locale și în afacerile verzi de către Fundația Conservation Carpathia. Cel mai mare proiect din România, cu bani de la U.E
Aceștia deschideau depozite speciale la CEC, instituția bancară de stat prin care se derulau economiile populației. După acumularea sumei necesare – care ajungea la 70.000–80.000 lei la acea vreme (o sumă uriașă pentru un cetățean de rând) – oamenii erau înscriși pe liste de așteptare pentru repartizarea unui autoturism, deoarece oferta era controlată strict de stat și livrările se făceau cu întârzieri de luni sau chiar ani.
CITEȘTE ȘI. Returnarea poate dispărea! UE vrea să impună noi reguli privind SGR!
Mulți dintre acești deponenți au economisit bani timp de ani întregi, nu au mai primit autoturismul din cauza Revoluției din 1989 și a prăbușirii sistemului economic centralizat și nu au fost despăgubiți niciodată până în prezent.
Ordinul recent al Ministerului Finanțelor are tocmai scopul de a repara această nedreptate istorică.
Sursa: StirilePROTV
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.