Dezbatere publică pentru buletinele cu cip. MAI anunță că se se actualizează datele care vor fi inscripționate pe noile cărți de identitate electronice. Încă de anul trecut, trebuia să fie funcțională cartea de identitate electronică. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a făcut încă un pas pentru implementarea programului.
Ministerul de resort a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ prin care se actualizează datele care vor fi inscripționate pe noile cărți de identitate electronice, relatează economica.net.
Autoritățile vor modifica elementele care trebuie inscripționate, după ce au testat funcționalitatea și modul de interacționare a noului document electronic.
Dezbatere publică pentru buletinele cu cip. MAI anunță că se se actualizează datele care vor fi inscripționate pe noile cărți de identitate electronice
Ministerul va actualiza una dintre anexele HG-ului, astfel că pe noile cărți de identitate nu va mai apărea pe verso și domiciliul.
În nota de fundamentare a proiectului se precizează că punerea în circulație la nivel național a noilor documente de identitate urmează a se realiza gradual.
CITEȘTE ȘI: Lovitură sub centură dată pensionarilor militari. Decizia mută care îi scoate pe polițiști și rezerviști pe toate străzile
Mai întâi, implementarea va avea loc la nivelul municipiilor reședință de județ și va continua cu celelalte municipii și cu serviciile organizate la nivelul orașelor și comunelor.
României i-au fost alocate 150 de milioane de euro pentru emiterea de noi acte de identitate pentru cinci milioane de cetățeni.
Cartea electronică de identitate îi va permite posesorului să aibă o relație mai ușoară cu instituțiile statului. Ea va conține documentele clasice – statul emitent, dar și numele și prenumele, dar cipul va stoca și multe alte informații.
CITEȘTE ȘI: Mașinile diesel dispar? Mircea Fechet face anunțul modificărilor ce se aduc programului Rabla. Principala modificare este modalitatea de înscriere!
„Buletinele cu cip” vor putea fi utilizate inclusiv în loculul cardului de sănătate. De asemenea, vor putea fi folosite și pentru accesarea sistemelor online ale instituțiilor statului.
Noua carte de identitate are stocate în format digital fotografia deținătorului, două amprente şi datele acestuia. Pe CIP pot fi încărcate și informații despre istoricul medical, iar totul este securizat de un cod pin.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.