Criză în industria farmaceutică! Vor dispărea multe medicamente de pe rafturile farmaciilor! Producătorii de medicamente din România se confruntă cu o situație alarmantă! Unele fabrici de medicamente riscă să își închidă definitiv porțile. Altele vor reduce semnificativ producția sau vor retrage anumite produse de pe piață.
Motivul principal al acestei crize este Directiva europeană adoptată la sfârșitul anului trecut. Aceasta impune costuri uriașe pentru tratamente avansate ale apelor reziduale urbane.
Aceasta ar putea duce la o criză gravă de medicamente, se poate ajunge chiar la imposibilitatea de a găsi produse de bază, precum paracetamolul, în farmacii.
Criză în industria farmaceutică! Vor dispărea multe medicamente de pe rafturile farmaciilor!
Dr. Dragoș Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), atrage atenția asupra impactului devastator al acestei directive asupra industriei farmaceutice locale.
CITEȘTE ȘI. A apărut cea de-a treia bifă la WhatsApp. Ce semnificație nouă aduce utilizatorilor acestei aplicații extrem de folosită pe tot globul
Noua directivă impune o taxă pe producătorii de medicamente pentru acoperirea costurilor de tratament ale apelor reziduale, aplicată în funcție de volumul de producție.
În acest context, producătorii de medicamente vor fi obligați să suporte taxe imense, mai ales pentru medicamentele ieftine, precum cele pentru bolile cardiovasculare, bolile articulare și antibiotice.
Simona Cocoș, fost președinte al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, subliniază că implementarea acestei directive face parte din Pactul Verde European. Vizează reducerea emisiilor de carbon.
CITEȘTE ȘI. Revine taxa pentru acești români. Reține data. Trebuie achitată din 18 aprilie 2025
Cu toate acestea, modalitatea în care a fost gândită aplicarea directivei ar putea duce la falimentul producătorilor de medicamente din România, punând în pericol accesul pacienților la tratamentele de bază.
Costurile uriașe ale tratării apelor reziduale vor afecta producția de medicamente, iar unele fabrici vor fi nevoite să își închidă porțile.
De asemenea, alte companii vor produce medicamente în cantități mai mici sau vor retrage anumite produse de pe piață. În plus, taxele suplimentare vor duce, în unele cazuri, la scumpirea medicamentelor, ceea ce va pune o presiune suplimentară asupra pacienților.
CITEȘTE ȘI. Mare atenție. Banii împrumutați cash au intrat în vizorul ANAF. Care e limita permisă de lege
În cazul medicamentelor cu preț fix, cum sunt cele cu prescripție, prețul nu poate fi modificat. Iar costurile suplimentare vor cădea pe umerii pacienților, care ar putea fi nevoiți să plătească prețuri mult mai mari pentru tratamente esențiale.
Aceste schimbări ar putea avea un impact devastator asupra sistemului de sănătate și ar putea face ca medicamentele de bază să devină un lux pentru mulți români, relatează adevarul.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.