Cetatea spectaculoasă din România se redeschide publicului. Are trepte care îți taie răsuflarea. Sunt de Cartea recordurilor. Cetatea Poenari – din apropierea Brajului Vidraru, cunoscută ca fiind adevărata casa a lui Vlad Țepeș, se va redeschide publicului în primăvara acestui an. Lucrările de reconsolidare și restaurare, demarate în anul 2022, au fost finalizate. Când va putea cetatea să primească primii vizitatori?
Cetatea spectaculoasă din România se redeschide publicului. Are trepte care îți taie răsuflarea. Sunt de Cartea recordurilor
Cetatea Poenari, situată pe un vârf de munte în apropierea Barajului Vidraru (la aproximativ 25 de kilometri de Curtea de Argeș), a fost construită în secolul XIV-lea și extinsă ulterior de Vlad Țepeș. Ultima dată când a fost deschisă publicului, în anul 2019, a atras aproximativ 100.000 de vizitatori.
CITEȘTE ȘI: O bijuterie pe roți va apărea pe străzile din România: Iată mașina de 1 milion de Euro care întoarce toate privirile!
În ultimii ani, fortăreața a fost într-un amplu și complex proiect de reconsolidare. Conform declarațiilor vicepreședintelui Consiliului Județean Argeș, Adrian Bughiu, lucrările de restaurare și conservare, începute în anul 2002, au fost finalizate în toamna anului 2024, pregătind cetatea pentru primirea vizitatorilor.
Traseele și scările de acces către cetate au fost și ele reabilitate, unele porțiuni din ziduri au fost reîntregite, iar structura monumentului a fost semnificativ îmbunătățită. De asemenea, turnul central beneficiază acum de o cupolă din sticlă.
”Intenționăm să redeschidem cetatea Poenari în Săptămâna Mare și să organizăm o conferință de presă pe 14 aprilie 2025”, a spus edilul Adrian Bughiu, președintele Consiliului Județean Argeș.
CITEȘTE ȘI: Cel mai mare eveniment dedicat cicliștilor din România, revine pe 31 mai 2025. Start la înscrieri
Autoritățile din Argeș se așteaptă, după redeschidere, numărul anula al turiștilor să crească semnificativ. Evenimentul de redeschidere este programat pentru săptămâna 14-20 aprilie 2025.
La Cetatea Poenari se poate ajunge cu mașina, pe ruta Autostrada A1 București – Pitești – Curtea de Argeș-Arefu. Odată ajunși la poalele munților care găzduiește misterioasa fortificație, turiștii trebuie se poate ajunge urcând cele 1.480 de trepte. Deși numărul acestora pare înfricoșător, traseul nu este nici pe departe unul obositor, ci mai degrabă încântător.
CITEȘTE ȘI: O bijuterie pe roți va apărea pe străzile din România: Iată mașina de 1 milion de Euro care întoarce toate privirile!
Timpul de urcare poate fi de aproximativ o oră. La intrare, vizitatorii sunt întâmpinați de doi turci trași în țeapă, dar și de o spânzurătoare, o ghilotină și un butuc cu un topor ce pare să-și aștepte mântuitorul. Din vârful cetății se poate admira priveliștea spre Cheile Argeșului.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.