Cabana Bâlea Lac de pe cel mai frumos loc din lume. Sistemul de încălzire desfată turiștii până la aproape minus 30 de grade. Proprietarii cabanei Bâlea Lac sunt extrem de mulţumiţi de randamentul acestui sistem. Dar şi de efectul acestei tehnologii pentru cabana lor. Toate acestea spulberând totodată miturile că pompele n-ar funcţiona eficient în condiţii climaterica mai dure, scriu cei de la piataauto.md.
CITEȘTE ȘI. Iarna târzie din martie sau ”zăpada mieilor”. Câte grade vor arăta termometrele după jumătatea lunii!
Între timp, ei au montat şi panouri fotovoltaice. În curând vor produce o bună parte din electricitatea necesară acestui sistem cu propriile panouri, reducând şi mai mult consumul din reţea.
Aceştia sunt atât de mulţumiţi de randamentul sistemului şi de ritmul recuperării investiţiei, încât au agrea deja instalarea unui sistem similar şi la cabana Bâlea Cascadă, iar ulterior se va merge pe soluţii similare şi la alte obiective turistice din zona Sibiului.
CITEȘTE ȘI: Pisicuțele, o adevărată minune. Care sunt comportamentele felinelor din casele noastre, un mister!
Până la instalarea acestui sistem de pompe de căldură, cabana avea nevoie de 200 metri cubi de lemne anual, care, la un cost mediu de 900 lei/m3, costau 180.000 de lei anual. O asemenea cantitate se traduce în circa 15 camioane mari cu lemne per sezon.
Cabana Bâlea Lac de pe cel mai frumos loc din lume. Sistemul de încălzire desfată turiștii până la aproape minus 30 de grade
Pe lângă asta, era nevoie de angajaţi în ture, ca să asigure 24 ore din 24 menţinerea focului la cele două cabane. Asta însemna scoaterea lemnelor de sub zăpadă, aprinderea şi menţinerea focului, curăţarea cenuşii, iar o dată în an şi curăţarea coşului. Acum pompele de căldură sunt complet automatizate şi funcţionează 24 ore din 24 fără nevoia unei monitorizări constante.
CITEȘTE ȘI. Cetatea spectaculoasă din România se redeschide publicului. Are trepte care îți taie răsuflarea. Sunt de Cartea recordurilor
În primul an complet cele 11 pompe de căldură de la Bâlea Lac au consumat 100.000 kWh, cifră care a fost contorizată separat, datorită existenţei unui contor separat trifazat. La un cost de 1,3 lei/kWh, asta înseamnă costuri anuale de 130.000 lei pentru încălzire şi apă caldă.
Iar întrucât vorbim de restaurant şi unităţi de cazare, cu consum mare de apă caldă de către oaspeţi şi angajaţi, asigurarea ei ajunge să cuantifice 30-35% din consum. Pentru a asigura apa caldă în rezervă suficientă, unitatea dispune de un rezervor de 1.000 litri.
CITEȘTE ȘI: O bijuterie pe roți va apărea pe străzile din România: Iată mașina de 1 milion de Euro care întoarce toate privirile!
Pompele de căldură alese sunt de model NIBE F2120-20, sunt de tip aer-apă şi fiecare din ele are o putere termică de 20 kW. La cabana 1 au fost montate 7 unităţi exterioare, iar la cabana 2 alte 4 unităţi. Pompele de căldură de la cabana 1 cumulează, astfel, 140 kW de putere termică, iar cele de la cabana 2 încă 80 kW, sistemul având o putere totală de 220 kW. Continuarea o găsiți AICI.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.