Atac cibernetic la Orange. Datele clienților în pericol maxim. Trebuie schimbate parolele din telefon și nu numai.
Grupul francez de telecomunicații Orange a fost victima unui atac cibernetic, un hacker susținând că a sustras mii de documente interne cu înregistrările utilizatorilor și datele angajaților, în mare parte informații aparținând filialei din România, după cum a relatat Profit.ro.
CITEȘTE ȘI. Câte sute de radare inteligente vor vâna șoferii din România. Aceștia le pot face cu mâna, iar dacă gonesc le bate la ușă o amendă imensă
Atacatorul, care se autointitulează Rey online și este membru al grupului de ransomware HellCat, a susținut că datele furate provin în principal din sucursala românească a companiei și includ 380.000 de adrese unice de e-mail, cod sursă, facturi, contracte și informații despre clienți și angajați.
În total, hackerul susține că a sustras aproape 12.000 de fișiere, însumând aproximativ 6,5 GB de date. Mai mult, acesta a publicat, pe un forum, detalii despre datele furate după ce a încercat să șantajeze compania cerând bani, fără succes.
Cum să te ferești de posibile fraude – recomandările DNSC
În contextul acestor riscuri, DNSC a formulat următoarele recomandări:
- Utilizatorii să fie vigilenți cu privire la viitoare apeluri, emailuri sau mesaje primite din partea persoanelor ce susțin că ar fi angajați ai companiei Orange România.
- Atenție sporită cu privire la apeluri, emailuri sau mesaje suspecte legate de actualizare factură, date, sau alte tipuri de cereri ce par a veni din partea companiei Orange România.
CITEȘTE ȘI. Lovitură sub centură dată pensionarilor militari. Decizia mută care îi scoate pe polițiști și rezerviști pe toate străzile
- Recomandăm ca orice astfel de solicitări să fie tratate cu suspiciune și verificate prin canalele oficiale Orange România. De asemenea încurajăm raportarea către Directorat a oricărei tentative suspecte prin platforma PNRISC https://pnrisc.dnsc.ro/
- Sporirea măsurilor de securitate asupra conturilor de utilizator/client asociate aplicațiilor administrate de Orange România, inclusiv prin schimbarea parolelor, re-instalarea aplicațiilor respective pe telefoanele mobile sau tablete, precum și prin activarea sau implementarea de autentificare cu mai mulți factori (MFA/2FA).
CITEȘTE ȘI. Întârzie pensiile în luna martie. De ce se întâmplă acest lucru! Ce categorie de pensionari va suferi
- Atenție cu privire la accesarea linkurilor către pagini de web ce au elemente grafice similare cu ale Orange România, prin verificarea veridicității domeniului pe care îl accesează, precum și utilizarea instrumentelor de tip https://www.scamadviser.com/
- Monitorizarea tranzacțiilor efectuate pe cardurile bancare asociate contractelor cu Orange România și activarea, dacă este posibilă a notificărilor pentru aceste tranzacții; la primele indicii este necesară contactarea băncii emitente, pentru blocarea conturilor și/sau tranzacțiilor.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.