ANAF arde rău relațiile din familie. E cu ochii pe tranzacțiile bancare dintre tată – fiică, bunică – nepot și alte grade de rudenie. Mai clar, ANAF verifică banii pe care și-i trimit rudele între ele, pentru a încerca să îi impoziteze cu 70%, Fiscul a venit cu clarificări.
CITEȘTE ȘI. Alertă meteo pentru toată România. Vântul va sufla cu viteza unui uragan. Cele mai puternice rafale vin peste noi
Instituția spune că, deși banii dați între rude sunt în general neimpozitați, „în cazul în care se constată că declarațiile fiscale, documentele și informațiile prezentate în cadrul procedurii de verificare sunt incorecte, incomplete sau false, organul fiscal central stabilește baza de impozitare ajustată pentru impozitul pe venit și emiterea deciziei de impunere”.
Ce a transmis ANAF de informare publică:
„Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, referitoare la impozitarea sumelor date între rude”, precizăm următoarele: La art. 61 și art. 62 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal sunt prevăzute categoriile de venituri impozabile, cât și cele neimpozabile.
CITEȘTE ȘI. Șocant dar adevărat. O femeie declarată moartă de aproape 10 ani se bate cu pumnii în piept pentru a dovedi că trăiește
”Transferurile/sumele date/încasate de la rude” se subscriu operațiunilor de donație/dar și se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile sau în funcție de împrejurările fiecărei situații de fapt, pot îmbrăca forma unor datorii, ceea ce reprezintă surse neimpozabile, transmite ANAF.
În ceea ce privește sumele încasate ca urmare a evenimentelor familiale (nunți/botezuri), pentru care nu există obligația declarativă din partea contribuabilului, sursele de fonduri primite cu ocazia acestor evenimente reprezintă, de asemenea, venituri neimpozabile, mai spune instituția.
CITEȘTE ȘI. Aprilie 2025, luna care vine cu câștiguri pentru anumite zodii. Nativii însă trebuie să fie atenți la anumite aspecte. Care este zodia cea mai norocoasă?
În cadrul procedurii de verificare a situației fiscale personale, ANAF examinează înscrisurile sau informațiile despre activitatea persoanei fizice verificate referitoare la intrările și ieșirile de fonduri, avându-se în vedere prevederile Codului de procedură fiscală.
Potrivit art. 117 din același act normativ, orice venituri constatate de organele fiscale, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevăzute la art. 61 și art. 62.
CITEȘTE ȘI: Al cincilea gust experimentat și în bucătăria românească. Dar ce este de fapt umami?
În cazul în care se constată că declarațiile fiscale, documentele și informațiile prezentate în cadrul procedurii de verificare sunt incorecte, incomplete, false sau dacă persoana fizică verificată refuză, în cadrul aceleiași proceduri, prezentarea documentelor pentru verificare ori acestea nu sunt prezentate în termen legal sau persoana se sustrage prin orice alte mijloace de la verificare, organul fiscal central stabilește baza de impozitare ajustată pentru impozitul pe venit și emiterea deciziei de impunere”, conchide autoritatea de control fiscal”. Reacția avocaților o găsiți AICI.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.