Palatul Victoria a fost, astăzi, gazda unei mese rotunde dedicate consolidării eforturilor de combatere a dezinformării și de asigurare a unui climat informațional echilibrat și corect pentru cetățeni, în perspectiva alegerilor prezidențiale din mai, 2025.
Evenimentul a fost organizat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Acesta în calitate de coordonator al serviciilor digitale în România. Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților naționale, mediului academic, societății civile, Comisiei Europene și marilor platforme online.
CITEȘTE ȘI. Atenţie şoferi! RAR anunță măsuri radicale împotriva modificărilor ilegale la mașini!
Tema centrală a dezbaterilor a reprezentat-o aplicarea Regulamentului european privind serviciile digitale (DSA), cu obligațiile care decurg din acesta pentru platformele și motoarele de căutare online foarte mari, înaintea și în timpul desfășurării alegerilor prezidențiale din România.
În context, au fost abordate capacitatea și viteza de reacție a marilor motoare de căutare și platforme online în cazuri de încălcare a DSA. Precum și canalele de raportare disponibile, accesul organizațiilor neguvernamentale la datele platformelor, modalitățile de identificare și combatere a dezinformării electorale.
Alegeri prezidențiale 2025. Premierul Marcel Ciolacu discuții aprinse cu cei de TikTok, Google, Meta și X. Adio campanii false în social media
Participanții au evidențiat amenințările actuale la adresa integrității informaționale. Inclusiv riscurile generate de răspândirea de conținut manipulator sau știri false. Precum și de atacurile cibernetice care vizează influențarea procesului electoral. S-a detașat, cu această ocazie, necesitatea de a întări colaborarea dintre autoritățile naționale competente, actorii non-statali și platformele digitale, în vederea identificării și contracarării rapide a campaniilor de dezinformare.
CITEȘTE ȘI. Schimbări majore în facturile de energie! Plafonarea prețurilor pentru 2025-2026: Ce trebuie să știi pentru a nu plăti mai mult decât este necesar!
La discuții, alături de conducerea ANCOM, au fost prezenți reprezentanți din partea Comisiei Europene, Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe. Ai Directoratului Național de Securitate Cibernetică, Autorității Electorale Permanente, Consiliului Național al Audiovizualului;
- reprezentanți ai marilor platforme online – TikTok, Google, Meta și X;
- reprezentanți ai mediului academic și societății civile – Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”
- Salvați Copiii România, Expert Forum, Active Watch, Funky Citizens
- Asociația pentru Tehnologie și Internet și a SNSPA. Masa rotundă a fost moderată de George Buhnici.
CITEȘTE ȘI. Alegeri prezidențiale 2025: Cine sunt cei care decid soarta României? Lista completă a membrilor Biroului Electoral Central
Evenimentul de la Palatul Victoria marchează un nou pas în eforturile autorităților de a asigura transparența și corectitudinea procesului electoral, printr-o abordare colaborativă, menită să protejeze dreptul cetățenilor la informare corectă.
Guvernul României rămâne angajat în susținerea unui ecosistem informațional sigur și echilibrat, în care cetățenii să poată accesa informații corecte, pentru a lua decizii informate. În acest sens, facilitarea reuniunii de azi a fost un pas important în direcția creării unui cadru de colaborare eficient între instituțiile publice, mediul academic, societatea civilă și platformele digitale. Un alt deziderat al guvernului pe aceeași linie, cuprins în Strategia Națională de Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, este creșterea pe termen lung a rezilienței cetățenilor în fața manipulării informaționale.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.