Al cincilea gust experimentat și în bucătăria românească. Dar ce este de fapt umami? Umami a fost descoperit în Japonia, dar de mai bine de 10 ani, bucătarii din întreaga lume i-au remarcat impactul asupra celorlalți și l-au introdus acum în toate preparatele. Unele alimente conțin în mod natural umami, în timp ce unele metode de gătit îi pot spori prezența. Hai să afli totul despre al cincilea gust.
De-a lungul istoriei, oamenii au creat diverse arome și condimente pentru a îmbunătăți gustul alimentelor.
Sarea, zahărul și oțetul au fost potențiatori de arome arhicunoscuți de mii de ani.
Al cincilea gust experimentat și în bucătăria românească. Dar ce este de fapt umami?
De aceea, cu toții ne putem imagina cu ușurință gusturi precum dulce, acrișor și sărat. Umami este și el conținut într-o varietate de alimente și ne este familiar din gustul unor alimente.
Ca de exemplu din sosul de soia, pasta miso (soia fermentată, de culoare albă sau roșie, folosită în bucătăria japoneză) și brânza.
CITEȘTE ȘI: O legumă recomandată de mai toți cunoscătorii. Are vitamina C, mai mult decât alte fructe sau legume. Este gustoasă și poate fi consumată și crudă!
Cu toate acestea, abia în urmă cu un secol umami a fost încadrat ca gust de bază.
Mai exact, când s-a descoperit glutamatul monosodic, un aminoacid prezent în anumite alimente, care apoi a fost produs la scară largă cu scopul de a evidenția celelalte gusturi.
Al cincilea gust – dulce, acru, sărat, amar și savuros. Acesta este umami!
Există o mare varietate de condimente și alimente care conțin acest gust în întreaga lume. Cele mai multe dintre ele sunt fermentate, uscate sau sărate în scopul conservării. În acest proces, glutamatul și alte substanțe umami cresc și adaugă savoare preparatului.
CITEȘTE ȘI: Pisicuțele, o adevărată minune. Care sunt comportamentele felinelor din casele noastre, un mister!
Astfel, toate produsele fermentate conțin umami. Sosul soia este plin de umami. La fel și miso, parmezanul, dar și alte brânzeturi învechite prin fermentare. Scoicile, sosul de pește, chiar și cărbunele care aromează o carne la grătar – toate conțin umami.
Umami se regăsește și în legume (precum roșii și sparanghel), dar și în unele cărnuri. Însă este mult mai subtil decât în ingredientele de care am pomenit mai sus. Gustul umami variază în funcție de tipul de mâncare și preparate.
CITEȘTE ȘI: Un singur restaurant din România este ca la carte! Are un meniu semnat de un chef cu două stele Michelin
„Unele ingrediente, cum ar fi sosul de soia sau parmezanul (considerat alimentul cu cel mai pronunțat gust umami; nivelul de glutamat natural în mg/100g: 1200, în cazul lui), au o aromă umami foarte puternică, care poate fi copleșitoare dacă sunt folosite în exces“, spune Michael Murdy, cercetător în științe alimentare. „Altele, cum ar fi ciupercile sau sparanghelul, pot avea o aromă mai subtilă, dificil de detectat fără un simț antrenat“.
Sursa: restograf.ro
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.