A venit Lumina Sfântă la Ierusalim. Cel mai mare miracol al creștinătății, de 2000 de ani încoace! În anul 2025, Lumina Sfântă a venit la 14.37, iar lumânările la mii de credincioși s-au aprins, la mormântul Domnului Isus de la Ierusalim. Sfânta Lumină este cea mai evidentă minune care se petrece an de an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în sâmbăta dinaintea Paștilor.
Aproape toată lumea a auzit despre Lumina Învierii, însă prea puțini cunosc detalii legate de această dovadă evidentă a dreptei credinţe.
A venit Lumina Sfântă la Ierusalim. Cel mai mare miracol al creștinătății, de 2000 de ani încoace!
De aceea, prezentăm câteva informații lămuritoare despre minunea care dovedește până la sfârșitul lumii realitatea Învierii lui Hristos din morți și semnul biruinței iubirii Lui smerite asupra păcatului:
1. Pogorârea Sfintei Lumini este o minune dumnezeiască necuprinsă de mintea noastră, care are loc în fiecare an, în Sâmbăta Mare. Una dintre cele mai vechi atestări documentare este apariția Luminii după cucerirea Ierusalimului de către perși, din anul 617 d.Hr.
CITEȘTE ȘI. Experiență unică în România, pentru copii. Aceștia vor beneficia de o oportunitate rară în viață, dacă sunt interesați de acest lucru inedit
2. Sfânta Lumină se aprinde pe Mormântul Domnului nostru Iisus Hristos în Sâmbăta Mare, după ora 12.30, în timpul slujbei Vecerniei.
3. În seara Vinerii Mari, după Prohod, Mormântul Domnului este controlat de către un polițist arab, unul turc și un reprezentant al statului Israel. Aceștia au grijă ca obiectele din interior să nu conțină vreo sursă de foc, verifică piatra Sfântului Mormânt, apoi îl controlează pe ierarhul grec care presară vată pe Mormântul Domnului.
4. În urma acestei verificări, se sting toate luminile și se pecetluiește ușa Sfântului Mormânt cu două benzi din pânză albă, cu ceară și sigilii în formă de X.
CITEȘTE ȘI. Ține animalul de companie departe de paraziți! Sezonul cald aduce multe pericole ascunse pentru companionii noștri!
5. Patriarhul Ierusalimului este cel care oferă Lumina Sfântă miilor de pelerini prezenţi anual la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
6. Înainte de a intra în Sfântul Mormânt, Părintele Patriarh Teofil, alături de un sobor de ierarhi, preoți și credincioși din toată lumea, îl înconjoară de trei ori, conform tradiției.
7. După această procesiune, Patriarhul dezbracă veşmintele arhiereşti, rămânând îmbrăcat doar cu un stihar alb. Apoi ia patru mănunchiuri a câte 33 de lumânări, care simbolizează numărul anilor pe care i-a trăit Hristos pe pământ. Părintele Patriarh Teofil intră în Mormânt, fiind însoțit de către un reprezentant al armenilor. Acesta din urmă are dreptul să stea în locul de dinaintea încăperii Sfântului Mormânt, de unde îl poate urmări pe patriarh.
CITEȘTE ȘI. Un bărbat s-a prezentat la R.A.R cu o bijuterie pe patru roți. Inspectorii au rămas muți de uimire la apariția uluitoare a autoturismului simbol
8. Patriarhul citește o rugăciune specială, stând în genunchi și rugându-se pentru dăruirea Luminii – o adevărată binecuvântare pentru credincioși.
9. După aproximativ 20 de minute, pelerinii aflați în biserică observă o lumină puternică, sub forma unei scântei de fulger, care coboară în zig-zag prin cupola mare a Bisericii Sfântului Mormânt și aprinde vata presărată deasupra lespezii.
CITEȘTE ȘI: Mirul cel mai de preț oferit lui Hristos este sufletul omului credincios, spune Patriarhul României
10. Părintele Patriarh Teofil adună cu mâinile vata aprinsă de focul care, timp de câteva minute, poate fi atins fără să ardă. Apoi, pune vata în două cupe de aur cu găuri și o dă diaconilor. Aceștia duc o cupă în Sfântul Altar, iar pe cealaltă, la biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena. Patriarhul iese, mai apoi, în fața Sfântului Mormânt și oferă Lumina Sfântă tuturor pelerinilor, strigând de trei ori: „Veniți de luați Lumină!”.
CITEȘTE ȘI: Sinaxar 19 aprilie
Lumina Sfântă s-a pogorât la Ierusalim. La ora 19:00 ajunge și în România
Lumina Sfântă a fost adusă de către patriarhul ortodox al Ierusalimului, care a intrat singur în Sfântul Mormânt, după ce a fost verificat de autorități. După câteva minute de rugăciune în întuneric, Sfânta Lumină, un miracol al Ortodoxiei, s-a aprins.
Mii de oameni din toată lumea au așteptat, la Ierusalim, ore întregi pentru a participa la acest moment, unul dintre cele mai mari evenimente ale creștinătății.
CITEȘTE ȘI: Săptămâna Pătimirilor este o rugăciune adresată Mirelui Hristos
Patriarhul Ierusalimului intră în mormânt, se roagă, iar, ca prin miracol, lumina se aprinde. Totuși, înainte de asta, Patriarhul este controlat pentru a nu avea asupra sa nicio sursă de foc.
Nu există o oră fixă la care Dumnezeu trimite Lumina Sfântă, însă acest lucru se întâmplă, de obicei, după ora 13:00.
Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel.
CITEȘTE ȘI: Pastorală de Ziua Învierii Domnului nostru Iisus Hristos
Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.
„Aducerea şi oferirea Sfintei Lumini de la Ierusalim tuturor parohiilor din cuprinsul Patriarhiei Române constituie, aşadar, atât o mărturie a unităţii ecleziale, cât şi o manifestare a bucuriei pascale împărtăşite cu ocazia marelui praznic al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos”, subliniază BOR.
CITEȘTE ȘI: Adio cu această bancnotă în scurt timp. Dacă o aveți la ”saltea”, rămâne doar una de colecție!
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.