Un dispozitiv electronic pe care toată lumea îl are în casă, conține aur! Ce trebuie să știe fiecare persoană. Data viitoare când un telefon sau un laptop vechi nu mai funcționează, mai bine te gândești de două ori înainte să-l arunci. Un grup de cercetători din Elveția a făcut o descoperire care ar putea transforma complet modul în care reciclăm electronicele. Pot extrage aur de 22 de karate din componente pe care majoritatea dintre noi le consideră inutile. Și totul, într-un mod prietenos cu mediul.
Un dispozitiv electronic pe care toată lumea îl are în casă, conține aur! Ce trebuie să știe fiecare persoană
Fie că vorbim despre telefoane, computere sau tablete, multe dintre ele conțin cantități mici de aur, folosit pentru conductivitatea excelentă în circuite. Deși valorile par infime, când sunt combinate la scară largă, pot deveni extrem de valoroase, scrie sempire.nl.
CITEȘTE ȘI. DOLIU. S-a stins din viață un gentleman perfect cu un suflet blând și cald
În mod obișnuit, aceste dispozitive ajung la gunoi odată ce nu mai funcționează. Dar asta ar putea să se schimbe în curând.
Cercetătorii de la ETH Zürich au dezvoltat o metodă inovatoare de a recupera aurul din plăcile electronice. Tehnica lor se bazează pe utilizarea unor bureți din proteine extrase din zerul rămas în urma fabricării brânzei. Acești bureți captează ionii de aur din soluțiile rezultate în urma dizolvării componentelor electronice.
CITEȘTE ȘI. Prețurile au explodat! Veste proastă pentru români! 2025 aduce creșteri importante!
Rezultatul? Prin tratament termic, aurul este transformat în pepita de 22 de karate – pur și valoros. Până acum, extragerea aurului din deșeurile electronice implica substanțe toxice precum cianura sau mercurul, care poluează solul, apa și aerul. Noua metodă evită complet aceste riscuri și oferă o alternativă ecologică, sigură și eficientă.
În plus, potrivit cercetătorilor, doar 20 de plăci electronice pot produce până la 450 mg de aur, ceea ce arată cât de profitabil poate fi acest tip de reciclare.
CITEȘTE ȘI: Schimbări majore din luna mai! Ce categorie de persoane sunt vizate de autorități!
La nivel mondial, se generează anual în jur de 50 de milioane de tone de deșeuri electronice, iar 80% dintre acestea nu sunt reciclate. Pe lângă risipa de resurse, acest lucru contribuie masiv la poluare.
Inovația elvețienilor ar putea schimba jocul. Pe lângă aur, metale precum cuprul, paladiul și nichelul pot fi și ele recuperate, folosind metode complementare precum pirometalurgia sau hidrometalurgia.
Trucul cu paiul e cea mai bună metodă de curățare a telefonului, îl păstrează curat și fără praf – VIDEO
Această descoperire merge mână în mână cu ideea de economie circulară: ceea ce azi pare a fi gunoi, mâine poate deveni o resursă valoroasă. Cercetătorii susțin că metoda lor ar putea revoluționa întreaga industrie de reciclare și ar putea deschide noi oportunități, atât economice, cât și ecologice. Sursa: ziarulromanesc
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.