4 din 10 femei din Europa s-au gândit să își deschidă propria afacere. Cele mai axate pe bănet sunt din Portugalia și Grecia. Spiritul antreprenorial este tot mai puternic în rândul femeilor din Europa. În special al generațiilor tinere, care doresc să își urmeze visurile. Adică să obțină independență financiară, să își îmbunătățească echilibrul dintre viața personală și cea profesională și să aducă o schimbare în lume.
CITEȘTE ȘI. Toți șoferii obligați să se înscrie din nou la examen. Pentru un nou permis de conducere cu o valabilitate mult mai mare
În întreaga regiune, spiritul antreprenorial crește semnificativ în rândul femeilor din generațiile mai tinere. 63% dintre femeile din Generația Z și 53% dintre millennials din Europa au luat în considerare să își deschidă o afacere. Asta comparativ cu 37% dintre femeile din Generația X și doar 21% dintre Baby Boomers. De altfel, femeile din Generația Z sunt cele mai încrezătoare în capacitatea lor antreprenorială.
CITEȘTE ȘI. Atac cibernetic la Orange. Datele clienților în pericol maxim. Trebuie schimbate parolele din telefon și nu numai
– 23% cred că generația lor este mai orientată spre antreprenoriat decât cea anterioară. – 51% au deja o idee de afacere, dar nu au făcut încă primul pas.
4 din 10 femei din Europa s-au gândit să își deschidă propria afacere. Cele mai axate pe bănet sunt din Portugalia și Grecia
Pe lângă inițiativele de afaceri tradiționale, 3 din 10 (30%) femei din Europa doresc să înceapă un proiect secundar care să le aducă venituri suplimentare în următorii trei ani. Acest procent crește semnificativ în rândul femeilor din Generația Z (52%) și millennials (41%), în timp ce 26% dintre femei au deja un astfel de proiect.
CITEȘTE ȘI. Carnavalul care zguduie Europa! Ce oferte incredibile aduce cea mai mare petrecere din Tenerife?
Pentru multe femei din Europa, spiritul antreprenorial este alimentat de dorința de a câștiga mai mulți bani (54%). Cele cu spiritul de a obține independență financiară (49%). Iar damele de a avea un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală (39%). Totuși, motivațiile diferă de la o generație la alta.
Generația Z: antreprenoriat cu scop
- Femeile din Generația Z din Europa sunt mai motivate să își deschidă o afacere pentru a face „ceva bun pentru lume” (19% comparativ cu 13% dintre millennials, 14% dintre Generația X și 16% dintre Baby Boomers).
CITEȘTE ȘI. Câte sute de radare inteligente vor vâna șoferii din România. Aceștia le pot face cu mâna, iar dacă gonesc le bate la ușă o amendă imensă
- Dintre cele care și-au lansat deja propria afacere, 50% dintre femeile Gen Z spun că au făcut acest pas pentru a-și urma visul. Adică un procent semnificativ mai mare comparativ cu 39% dintre millennials.
- 32% dintre Generația X și 33% dintre Baby Boomers.
- Antreprenoarele din Generația Z sunt, de asemenea, mai înclinate să creadă că ideea lor de afacere poate schimba vieți în bine (20% comparativ cu media europeană de 16%).
CITEȘTE ȘI. Cel mai mare eveniment dedicat cicliștilor din România, revine pe 31 mai 2025. Start la înscrieri
În acest context, educația și îngrijirea copiilor se numără printre primele trei domenii în care femeile din Generația Z din Europa își doresc să își lanseze o afacere. Totuși, cel mai popular sector rămâne industria cosmetică. Este un trend distinctiv pentru această generație, care nu se regăsește la celelalte grupe de vârstă.
Top domenii în care femeile din Generația Z din Europa vor să își deschidă o afacere:
- Cosmetice – 26% comparativ cu 10% media europeană la nivelul tuturor generațiilor
- Îngrijirea copiilor – 14% comparativ cu 9% media europeană la nivelul tuturor generațiilor
- Educație (ex. meditații) – 13% comparativ cu 10% media europeană la nivelul tuturor generațiilor
= Comerț online – 13% comparativ cu 11% media europeană la nivelul tuturor generațiilor
- Industria alimentară și băuturi – 12% comparativ cu 11% media europeană la nivelul tuturor generațiilor
= Ospitalitate și agrement – 12% comparativ cu 10% media europeană la nivelul tuturor generațiilor
CITEȘTE ȘI. Milionarul clujean Darius Mârza împreună cu soția sa, Ioana, printre puținii români de pe covorul roșu de la Berlin
Barierele cu care se confruntă femeile antreprenor
În ciuda interesului evident pentru antreprenoriat, cercetările arată că, pentru multe femei din Europa, inclusiv pentru cele care au deja o afacere, încă există obstacole.
Femeile din Europa raportează o încredere mai scăzută în abilitățile antreprenoriale comparativ cu bărbații.
– în special în ceea ce privește luarea deciziilor financiare (25% față de 37% la bărbați), vorbitul în public (25% față de 32%) și networking-ul (15% față de 23%).
CITEȘTE ȘI. Emil Rengle lansează „ÎN REALITATEA ALTCUIVA”, o confesiune muzicală despre iubire și vulnerabilitate
Această percepție se extinde și asupra conducerii propriei afaceri. Printre femeile care nu au înființat încă o afacere, principalele bariere menționate sunt riscul de eșec (31%).
- lipsa resurselor financiare (29%)
- lipsa de experiență (28%). De asemenea, femeile din Europa sunt mai predispuse decât bărbații să considere că lipsa de încredere reprezintă un obstacol (21% față de 18% în cazul bărbaților). Această diferență este mai evidentă în rândul Gen Z (25% dintre femei față de 21% dintre bărbați) și al milenialilor (26% dintre femei față de 18% dintre bărbați).
Femeile care au deja o afacere spun că se confruntă mai mult cu responsabilitățile legate de îngrijirea celor dragi și cu echilibrul între viața personală și profesională. Femeile antreprenor sunt mai predispuse decât bărbații să menționeze că responsabilitățile familiale au fost o provocare la începutul afacerii lor (15% față de 11%).
CITEȘTE ȘI. Un singur restaurant din România este ca la carte! Are un meniu semnat de un chef cu două stele Michelin
De asemenea, femeile antreprenor întâmpină mai multe dificultăți decât bărbații când vine vorba de a se deconecta de la muncă în vacanță (48% față de 42%). Acestea găsesc mai greu un echilibru când intervine îngrijirea copiilor (35% față de 33%). Dar și sunt mai dispuse să renunțe la vacanțe pentru afacere (36% față de 29%).
Creșterea nivelului de încredere
Cursurile despre cum să dezvolți un plan de afaceri (21%) și subvențiile mai accesibile și mai larg disponibile pentru micile afaceri (21%) sunt principalele două lucruri care ar face femeile din Europa să fie mai încrezătoare în a-și înființa propria afacere.
CITEȘTE ȘI. Cea mai așteptată comedie a anului, MENTORII, a intrat pe primul loc în box office-ul românesc, după primul weekend de difuzare
Femeile mai tinere sunt, de asemenea, mai susceptibile decât generațiile mai în vârstă să simtă că ar beneficia de o rețea de sprijin. Astfel, 30% dintre femeile din Generația Z consideră că un partener de afaceri le-ar face să se simtă mai încrezătoare.
De asemenea acest factor fiind pe primul loc pentru această generație. De asemenea, accesul la un mentor (24%) a fost mai important decât accesul la subvenții (20%) pentru femeile din Generația Z.
Beatrice Cornacchia, Vicepreședinte Executiv Marketing și Comunicare pentru Asia-Pacific, Europa, Orientul Mijlociu și Africa (APEMEA), Mastercard, a spus:
„Această cercetare subliniază spiritul antreprenorial remarcabil al femeilor din Europa, în special în rândul tinerelor generații. În ciuda progreselor realizate de femeile antreprenor, rezultatele subliniază și provocările care mai există.
Aceste bariere subliniază necesitatea de a le oferi sprijinul de care au nevoie pentru a reuși. În cadrul Mastercard, suntem dedicați construirii unei economii digitale incluzive și sprijinirii micilor afaceri cu instrumentele și oportunitățile necesare pentru a se dezvolta și a prospera.”
Pentru mai multe informații despre inițiativele Mastercard care susțin micile afaceri, vizitați Soluții pentru IMM-uri | Soluții de Plăți Mastercard.
***
Studiul a fost comandat de Mastercard, iar cercetările de teren au fost realizate de agenția de cercetare independentă Opinium. Între 16 decembrie 2024 și 3 ianuarie 2025, a fost desfășurată o cercetare cantitativă online în 41 de țări din America de Nord, America Latină, Asia-Pacific, Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Studiul a inclus:
- 42.500 de persoane din populația generală
- 4.300 de antreprenori / fondatori
- Lista completă a țărilor incluse în cercetare: Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Spania, Austria, Irlanda, Belgia, Norvegia, Danemarca.
- Cehia, Grecia, Polonia, Olanda, Suedia, Portugalia, Slovacia, Elveția, India, Indonezia, Singapore, Australia, China, Thailanda.
- Coreea, Africa de Sud, Nigeria, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Turcia, Kenya, Egipt, Ucraina, Maroc, Brazilia, Mexic, Colombia, Argentina, Chile, Canada, SUA.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.