30 de țări trimit trupe în Ucraina pentru menținerea păcii. Ce face România? Ce zice Rusia, despre această coaliție? La o întâlnire virtuală a „coaliției celor dispuși” – țările care doresc să ajute la sprijinirea încetării focului în Ucraina – premierul britanic Keir Starmer a discutat despre planurile de a antrena peste zece mii de militari. Cei care să fie dislocați ca forțe de menținere a păcii occidentale în Ucraina, relatează The Times.
CITEȘTE ȘI. Convoaie pe DN 73, în Argeș. Oamenii sunt speriați. Începe războiul?
Citând surse de rang înalt din guvernul britanic, publicația notează că Starmer a câștigat „un sprijin semnificativ mai mare” decât cele trei țări
CITEȘTE ȘI: E ordin. MApN îl aplică deja. Ce trebuie să știe toți angajații din Armată și nu numai
O sursă militară a spus că dimensiunea forței finale va fi „confortabil mai mare de 10.000”. Aproximativ 35 de țări au convenit să ofere arme, sprijin logistic și de informații pentru misiunea, care este numită „forța de comunicații continue”. În cazul unei încetări a focului între Rusia și Ucraina, aceasta ar trebui să-l descurajeze pe Vladimir Putin să recurgă la o altă invazie.
CITEȘTE ȘI. Postări la foc continuu în Facebook, în rândul bărbaților! „Mergem la război”?
În urma conferinței de ieri a 29 de lideri, Starmer a anunțat că liderii militari din întreaga lume se vor întâlni la Londra săptămâna viitoare. Asta pe măsură ce planurile pentru o forță multinațională de menținere a păcii trec în „faza operațională”.
Joi, secretarul britanic al Apărării, John Healy, este de așteptat să se întâlnească cu șefii serviciului de la Statul Major Comun permanent din Northwood. Adică unde sunt planificate și controlate toate operațiunile militare în străinătate.
CITEȘTE ȘI. Peste 2.000 de locuri de muncă vor apărea în urma deschiderii unei fabrici de armament în România!
Un înalt oficial a calificat viteza cu care a fost adunată forța de menținere a păcii „fără precedent”. Acesta a spus că este dovada că relațiile anglo-franceze au fost cele mai strânse de la intervenția militară comună a celor două țări în Libia în 2011.
Într-o conferință de presă, Starmer a spus că „lumea are nevoie de acțiune acum”. Iar „noile angajamente” au fost legate de menținerea păcii și de întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei.
El a respins abordarea „da, dar” a lui Putin față de propunerea de încetare a focului cu Kievul. Acesta mai spunând că președintele rus va trebui să fie de acord cu discuțiile „mai devreme sau mai târziu”. Întrebat despre rolul pe care îl vor juca forțele de menținere a păcii, el a spus că acesta va fi un subiect de discuție între șefii militari, joi. Continuarea o găsiți AICI.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.